Chleb domowy na zakwasie

Chleb domowy na zakwasie – dobry, pachnący, nie wymaga wyrabiania, zawsze wychodzi, niezastąpiony 🙂 

Składniki suche:
1 kilogram mąki orkiszowej (630)
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 szklanka otrębów owsianych
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki sezamu
2 łyżeczki soli

Składniki mokre:
około 1,5 l wody
zakwas

Wykonanie:
Suche składniki dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Wodę podgrzać żeby była ciepła, rozrobić nieco z zaczynem, dodać suchych składników i dobrze wymieszać.
Uwaga – grubsza mąka (1850-2000) bardziej chłonie wodę – jeśli ciasto jest za gęste należy dodać 1 szklankę ciepłej wody.

Odłożyć 2-3 łyżki ciasta chlebowego do czystego słoika na zakwas, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 24h. Po tym czasie słoik należy zakręcić i wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas może być przechowywany do 2 tygodni.

3 blaszki – keksówki (30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto chlebowe do blaszek,
posypać z wierzchu otrębami, przykryć ściereczką i zostawić na około 10 godzin (ciasto powinno rosnąć minimum 8 godzin).

Po tym czasie piec chleb w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 55-60 minut, do zrumienienia.
Wyjąć chleb na kratkę do ostygnięcia.

Chleb można przechowywać zawinięty w ściereczkę do 2 tygodni, można go też mrozić.

Zakwas:
Zakwas najlepiej jest dostać, ale nie zawsze mamy taką możliwość. Nasze babki otrzymywały naturalny, domowy zakwas w posagu, a następnie strzegły go i dokarmiały jak własne dziecko 🙂
Z kolejnym zakwasem nie będzie problemu – wytworzy się sam w wyniku naturalnej fermentacji ciasta chlebowego.
Pierwszy zakwas możemy kupić lub przygotować na przykład tak.

Uwaga:
Poszczególne składniki można dowolnie wymieniać, na przykład:
– można użyć 1 kilogram mąki razowej (1850-2000) i 2 szklanki mąki białej (630)
– mąkę orkiszową można zastąpić mąką pszenną lub żytnią, pamiętać należy, że im grubszej mąki użyjemy, tym chleb będzie bardziej razowy
– zamiast pestek słonecznika można dodać pestki dyni
– można dodać 1 szklankę sezamu albo 1 szklankę siemienia lnianego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.