Ciasteczka maślane w 3 odsłonach*

Kategoria: ciasta i ciasteczka

Zostałam poproszona o zrobienie ciasteczek – takich, które dłużej poleżą. Te ciasteczka mogą poleżeć dłużej, pod warunkiem że się ich wcześniej nie zje 🙂
Postanowiłam zrobić ciasteczka szybkie, smaczne i różnorodne. Po przejrzeniu przepisów w sieci zmiksowałam parę propozycji i zrobiłam 3 porcje ciasteczek – baza pozostała ta sama, zmieniłam tylko jedną przyprawę. Pomimo późniejszych reperkusji (ciastka zawierają prawdziwe masło) spróbowałam – każda z wersji warta jest grzechu … krucha, bardzo delikatna, z mocnym akcentem smakowym. W najbliższym czasie wykonam wersję dla mnie, czyli bez laktozy.
Efekt mojej pracy prezentuję powyżej 🙂

Składniki na około 20 ciasteczek:

Baza:
1 szklanka i 3 łyżki dowolnej mąki (maksymalnie typ 630)
120 gram masła
3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
lub
1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
lub
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i dowolną przyprawą – wanilią, cynamonem, imbirem lub inną, w zależności od smaku na jaki mamy ochotę. Na koniec dodać masło, które powinno być bardzo miękkie i całość dokładnie wyrobić.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć je np. widelcem, albo krążki, które można przyozdobić w sposób dowolny.

Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec ciasteczka przez około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Ciasteczka prezentowane na zdjęciach to 3 wersje – waniliowa (kulka spłaszczona widelcem), cynamonowa (krążek z kratką narysowaną nożem z ząbkami) i imbirowa (krążek ze wzorkiem uzyskanym przy pomocy tłuczka do mięsa).

Smacznego 🙂

UWAGA: ciasteczka zawierają laktozę! 

9 komentarzy do “Ciasteczka maślane w 3 odsłonach*”

  1. Świetne zdjęcie 🙂
    Bardzo, bardzo podoba mi się pomysł ciasteczek maślanych, w trzech smakach i z trzema wzorkami. Zapisuję sobie 🙂

    Odpowiedz
  2. Nadszedł czas tych ciasteczek. Zrobiłam, spróbowałam i wiem, że bardzo przyjemnie się je wykonuje, mają delikatną konsystencję i wspaniale smakują. Nie mogę się zdecydować, czy najbardziej lubię imbirowe czy waniliowe. A byłam przekonana, że cynamon to moja ulubiona przyprawa 😉
    Dzięki za ten przepis!

    Odpowiedz
  3. Cudo! Zrobiłam jeszcze wersję z wiórkami kokosowymi. Wzorek w nich
    odbiłam siateczką do cięcia gotowanych jajek. Takie kwadraciki wyszły 🙂

    Odpowiedz
  4. Pyszne, wspaniałe, szybkie w przyrządzaniu! Miałam pomysł też na czekoladowe 🙂 ale to już kolejnym razem. No i myślę, że śmiało można bazę na kilka porcji przygotować a potem pobawić się w smaki. Dzięuję za inspirację!

    Odpowiedz
  5. Ciasteczka zrobiły niesamowitą furorę. Zwłaszcza z cynamonem. Moje koleżanki się wręcz o nie biły która weźmie więcej do domu;)
    na pewno jeszcze nie raz je upiekę 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz