Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Babka Rooibos z kakao i orzechami

Pyszna babka – wilgotne ciasto, pełne czekoladowego smaku, z orzechami. Smakuje świetnie od razu po upieczeniu, ale również i następnego dnia. Bardzo polecam 🙂

Składniki na blaszkę do babki o średnicy 22 centymetrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
4 łyżki kakao
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
1/2 (125 gram) margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka napoju Rooibos (zaparzonego i przestudzonego)
1 szklanka orzechów włoskich

Wykonanie:
Blaszkę do babki posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Orzechy włoskie dość grubo posiekać.

W dużej misce ubić na puszystą masę żółtka jaj, margarynę bezmleczną oraz cukier.
Stopniowo dodawać napój Rooibos na przemian z mieszanką mączną i dalej ubijać.
Dodać posiekane orzechy i wymieszać je z ciastem łyżką.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest dobrze wypieczone – wykałaczka wetknięta w środek ciasta powinna być po wyjęciu czysta.

Po upieczeniu pozostawić w blaszce na około 15 minut i następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Wierzch babki można posypać cukrem pudrem lub polać dowolna polewą.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    ciekawa babka 🙂 musi być pyszna

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  2. Odpowiedz

    Interesujące rooibos w babce. A jakby rooibos był aromatyzowany jagodami to smak pewnie też byłby inny. Koniecznie spróbować muszę jako maniak herbaty.

  3. Odpowiedz

    fajna babeczka

  4. Odpowiedz

    Niebieska Pistacja – dziękuję 🙂

    Kasinka – oczywiście, że smaki można zmieniać i zmieniać 🙂

    bryssska – miło mi 🙂

    • EVE, 2011-04-20, 03:10

    Odpowiedz

    zdrowa, a do tego intrygująca! oj ten rooibos mnie kusi 🙂

  5. Odpowiedz

    a ja potwierdzam, że pyszna i od razu i następnego dnia:)
    naprawdę polecam:)

  6. Odpowiedz

    EVE – daj się skusić! warto! 🙂

    mrufkazet – :*

  7. Odpowiedz

    Za każdym razem gdy do Ciebie zaglądam, jestem pod ogromnym wrażeniem różnorodności przepisów! Podziwiam i gratuluję (no i oczywiście zazdroszczę!) 🙂 Pzdr Aniado
    Ps. A przepis na babkę już oczywiście zapisany w kolejce do testowania!

  8. Odpowiedz

    lepszy smak – miło mi i zapraszam, choć po takich słowach czuję pewną presję, ale będę się starać :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.