Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Ciasteczka „5 płatków”

Dla wszystkich Mam, z okazji ich święta, dziecinnie proste ciasteczka  „pięć płatków”. Zamiast albo jako uzupełnienie do kwiatków. Wszystkiego najlepszego kochane Mamy 🙂 

Składniki na około 40 ciasteczek:
3 szklanki mieszanki płatków (owsiane, jęczmienne, gryczane, żytnie, pszenne)
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
2 łyżki cukru trzcinowego
150 gram  margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
1/2 szklanki mleka orkiszowego
1 jajko
1 szklanka rodzynek
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem, sodą i solą.

Orzechy grubo posiekać.

Margarynę zmiksować lub ugnieść ręką, połączyć z jajkiem, mlekiem orkiszowym i aromatem wanilinowym. Dodać mieszankę mączną, wymieszać. Dodać płatki, rodzynki, orzechy i dokładnie wmieszać.

Łyżką zwykłą lub łyżką do lodów formować kulki i układać je w odstępach 1 centymetra na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu zostawić na 5 minut na blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Podawać z kawą dla mamy i mlekiem roślinnym dla siebie 🙂

Smacznego 🙂

    • nat., 2011-05-26, 20:11

    Odpowiedz

    Śliczne i zdrowe ciasteczka 🙂
    Ja też poproszę jak mama – z kawą … 🙂

    pozdrawiam!

  1. Odpowiedz

    ciacha z płatkami? jestem za 🙂

  2. Odpowiedz

    jakie zdrowe!
    mmmm ;]

  3. Odpowiedz

    Płatkowe ciastka, mniam. Fajny pomysł 🙂

  4. Odpowiedz

    Swietnie wygladaja, jestem pewna, ze smakuja tez niekiepsko! A do tego sa zdrowe. Czego chciec wiecej?

  5. Odpowiedz

    W takich ciastkach jestem zakochana po uszy 😉

  6. Odpowiedz

    takie małe a tyle kryją zdrowia

  7. Odpowiedz

    dziękuję i raz jeszcze polecam 🙂

    ja najbardziej lubię w tych ciastkach nutkę płatków gryczanych 🙂

  8. Odpowiedz

    o kurczaki! rewelacja! zapisałam i nie omieszkam wypróbować 🙂

  9. Odpowiedz

    Te ciasteczka muszą być przepyszne i przewspaniałe. Wyglądają fantastycznie, więc i ja je upiekę.

    • aga, 2011-05-28, 03:35

    Odpowiedz

    z checia bym sobie pochrupala takich zdrowych ciasteczek:)

    • Ola, 2011-06-01, 06:28

    Odpowiedz

    świetny pomysł! i chociaż Dzień Matki już minął, to myślę, że bez okazji też mogłabym mojej Mamie takie ciacha sprezentowac, a i sama chętnie bym je pochrupała do kawy 🙂

  10. Odpowiedz

    aga – nie krępuj się 🙂

    Joanna, myniolinka – proszę o relację jak Wam smakowały 🙂

    Ola – każda okazja jest dobra, nawet "bez-okazja" 🙂

  11. Odpowiedz

    Te ciasteczka mówią do mnie:-) Chcą, żebym je zjadła 😀 Muszę sobie tylko najpierw je upiec :-/

  12. Odpowiedz

    Joanna – do dzieła, trzymam kciuki! 🙂

  13. Odpowiedz

    Kawa, super są te ciasteczka:). Zrobiłam w wersji nie dla alergików, z masłem i mlekiem krowim i już mam przykazane piec je często, do szkoły na przekąskę idealne. A ten posmak płatków gryczanych wspaniały:)

  14. Odpowiedz

    Koralikowa pracownia – bardzo się cieszę! 🙂
    Ja też lubię bardzo ten posmak gryki 🙂
    Całusy dla dzielnych uczniów! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.