Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Gofry pomarańczowo waniliowe

Pomarańcza – jej zapach i aromat dominuje w tych gofrach pełną gębą i pozostaje w ustach na długo. Pycha! Polecam na drugie śniadanie, do kawy lub herbaty, na powolne delektowanie się, w sam raz na rozgrzewkę w ten majowy zimny poranek 🙂 

Składniki na 8 gofrów:
2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
2 jajka
3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżki margaryny bezmlecznej
3/4 łyżeczki aromatu wanilinowego

Wykonanie:
Pomarańcze (2-3 sztuki) dokładnie wyszorować i sparzyć. Otrzeć wymaganą ilość skórki i wycisnąć sok.

W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.

W drugim naczyniu rozpuścić margarynę bezmleczną, dodać sok i skórkę z pomarańczy, rozbełtane jajka i aromat wanilinowy i dobrze wymieszać.

Połączyć obie mieszanki.

Piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 3-4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Gofrownica tylko u mamy… Zabieram przepis – zrobimy sobie kiedyś:)

  2. Odpowiedz

    Mmmm. Muszą być pyszne. Kusisz tymi goframi, a ja nie mam gofrownicy w domu ;/

    • asia, 2011-05-03, 08:09

    Odpowiedz

    cudne to śniadanie, nie tylko majowe:-)

  3. Odpowiedz

    asia – nie tylko 🙂

    slyvvia – nie kuszę tylko staram się dogodzić 🙂

    ewelajna – polecam 🙂

  4. Odpowiedz

    Aj, a ja jescze przed sniadaniem…dostałam slinotoku:)

  5. Odpowiedz

    mmm jakie pyszności;)

  6. Odpowiedz

    Wspaniałe gofry! Aż mi się zachciało:)

    • Paula, 2011-05-03, 11:02

    Odpowiedz

    ależ one muszą być pysznie aromatyczne!

  7. Odpowiedz

    Znakomite gofry! A dodatek pomarańczy jest super pomysłem 🙂

  8. Odpowiedz

    szkoda, że nie mam gofrownicy, bo takie śniadanie… z truskawkami w komplecie byłoby ucztą stulecia 😉

  9. Odpowiedz

    ach, jak ja dawno już nie jadłam gofrów, a te tak cudnie wyglądają

  10. Odpowiedz

    Pyszny smak wybrałas dla tych gofrów 🙂

  11. Odpowiedz

    Dawno nie robiliśmy gofrów. Żebym tylko mąkę orkiszową znalazła, bo ostatnio z kukurydzianą problem miałam. 🙂

    • Magda, 2011-05-03, 18:41

    Odpowiedz

    Mąkę orkiszową mam, ale nie mam gofrownicy 😉 Twoje gofry będą teraz za mną chodzić 😉

    • ka.wo, 2011-05-04, 13:05

    Odpowiedz

    Moja gofrownica zaginęła niestety :/ A tak bym zjadła takie cudowne gofry 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  12. Odpowiedz

    już nie mogę doczekać się kupna gofrownicy! 😉

  13. Odpowiedz

    dziękuję Wam pięknie :))

    magda barcik – z truskawkami to byłaby rozpusta! nie kuś 🙂

    Magda – może coś wychodzą 🙂

    małgo. – ja też swego czasu nie mogłam, a teraz odrabiam zaległe smaki i pomysły 🙂

    • Kaś, 2011-05-06, 19:47

    Odpowiedz

    bardzo fajny przepis – idealny powód żebym odkurzyła moją gofrownicę 🙂

    • Kasia, 2011-05-14, 12:20

    Odpowiedz

    super 🙂 dzięki pomarańczy muszą mieć cudowny aromat 🙂

  14. Odpowiedz

    Kaś – gofrownicę masz zakurzoną? jak to się mogło stać? :))

    Kasia – i miały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.