Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Biszkopt żytni z wiśniami

Lubimy rzeczy, które można przygotować lekko, łatwo i przyjemnie. A co powiecie na dodanie jeszcze jednego przymiotnika? Zdrowe ciasto z wiśniami. Naprawdę lekkie, naprawdę szybkie i proste w przygotowaniu i jeszcze smaczne, poza tym, że zdrowe, ale o tym już było 🙂
Kto ma ochotę na kawałek?

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
1 szklanka mąki żytniej (2000)
4 jaja (białka i żółtka oddzielnie)
2 łyżki ksylitolu
3 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
1 szklanka drylowanych wiśni (mogą być mrożone)

Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną bezmleczną i posypać mąką żytnią lub kaszą manną.

Żółtka ubić z ksylitolem na jasną masę, powoli dodać olej, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon i zmiksować na jednolitą masę.

Ubić pianę z białek. Połowę ubitej piany zmiksować z ciastem, resztę piany delikatnie wmieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek po wetknięciu i wyjęciu z ciasta musi być suchy).
Zostawić na 10 minut w blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    taaak!!
    jestem fanką zdrowego jedzenia:)
    Gdzie mogę kupić ksylitol?

    ja mam ochotę, wieelką. Zapisuję przepis
    pozdrawiam i zapraszam do mnie!

  2. Odpowiedz

    Z wiśniami spróbuję pewnie dopiero w lecie, ale sam taki biszkopt kusi, oj, kusi!

    • Amy, 2011-12-07, 20:51

    Odpowiedz

    Uwielbiam razowe ciasta, więc przepis zapisuję:). Pewnie spróbuję z innymi owocami, bo wiśni nie mam w zamrażarce;).

  3. Odpowiedz

    O mniam! Ja poproszę:)

    Ksylitol widziałam ostatnio w Carrefourze:)

    Pozdrowienia.

  4. Odpowiedz

    Uwielbiam takie słodycze! Jesz i nie masz wyrzutów sumienia 😉

  5. Odpowiedz

    Ooo, takiego biszkoptu jeszcze nie jadłam, a z pewnością jest pyszny. Koniecznie do wypróbowania 🙂

  6. Odpowiedz

    czytam tytuł i się zastanawiam – ten nieszczęsny biszkopt? tylko ten żytni mi nie pasował:) ale jak weszłam, to już wiem który to i żałuje, że się nie załapałam na kawałeczek:)

    dream-about-muffins – odpowiem za kawę – ksylitol możesz kupić w sklepie ze zdrową żywnością:)

  7. Odpowiedz

    czy to ciasto nadaje się dla diabetyków? szukam przepisu na ciasto dla bliskiej osoby, u której ostatnio rozpoznano cukrzycę…

  8. Odpowiedz

    noresay – ja użyłam mrożonych, bo ślinka mi leciała po pas na samą myśl, do lata bym nie dotrwała 🙂

    dream-about-muffins – jak napisały wyżej dzielne blogerki (pozdrawiam :), sklepy ze zdrową żywnością, dobrze zaopatrzone markety, internet, sklepy zielarskie (i tutaj kupuję bo jest najtaniej 🙂
    dziękuję za zaproszenie, będę Cię odwiedzać 🙂

    mrufkazet – nie TEN, inny, szczęsny, nie musiałam go siłą wyjmować z blaszki 🙂
    ja też żałuję, że załapałam się tylko na 2 kawałeczki:)

    slyvvia – koniecznie :)))

    Monika – właśnie 🙂

    Majana – proszę bardzo 🙂

    Amy – polecam i czekam na relację 🙂

    Jak u Ma-gdy – są różne rodzaje cukrzycy, "nasz" cukrzyk takie ciasto by mógł jeść, ale lepiej się upewnić pytając lekarza o dokładne zalecenia dotyczące diety
    pozdrawiam ciepło 🙂

  9. Odpowiedz

    żytnie ciasto.. pycha! a wiśnie, cynamon i kardamon to wyśmienite połączenie. aż ślinka cieknie!

    • pees, 2011-12-08, 20:07

    Odpowiedz

    Mmm
    🙂
    mam żytnią mąkę! w szafce, czekała na chleb ale kto wie, może czas na ciacho?
    jestem taaaka zła, że nie mroziłam śliwek, że nie pytaj:<

    buziak:)

  10. Odpowiedz

    jakbym miała wisnie to bym od razu zrobiła- ostatnio mam dość tych wszystkich "zimowych" wypieków 😉

    • Ivka, 2011-12-09, 07:02

    Odpowiedz

    Jeszcze nie jadłam żytniego ciasta, wygląda bardzo apetycznie

  11. Odpowiedz

    klliisiaa – ten jest prawie letni 🙂

    pees – ja żałuję wielu owoców, ale moja zamrażarka pęka w szwach, zawsze zostaje sklep 🙂

    MesmerizingBakes – ślinka cieknie i ciasto znika! czary 🙂

    Ivka – czas na ten pierwszy raz :)))

    pozdrawiam Was ciepło 🙂

  12. Odpowiedz

    Bardzo ciekawy przepis i fajnie ,że tu trafiłam , bo widzę dla siebie wiele inspiracji 🙂

    • Kaś, 2011-12-09, 19:58

    Odpowiedz

    szybko, smacznie i zdrowo to moja ulubiona zbitka słowna 🙂
    super wygląda Twoje ciacho!

  13. Odpowiedz

    Witaj.
    Nieśmiało chciałem zasugerować rezygnację z proszku do pieczenia, który zawiera w swoim składzie trujący kwasek cytrynowy i zastąpienie go taką samą ilością sody, a rolę kwasku powierzyłem 2 łyżkom octu winnego.

  14. Odpowiedz

    fajny przepis 😉
    ja chyba spróbuję z truskawkami;)
    w końcu sezon trwa;)
    pozdr;]

  15. Odpowiedz

    Hey! świetny przepis. Mam tylko pytanko. Czy możliwe byłoby użycie śliwek węgierek zamiast wiśni? Nie wiem czemu, ale z jakiegoś powodu, ten wypiek pasowałby mi do nich właśnie 😀 ale wersję z wiśniami też chętnie zrobię! Uwielbiam takie zdrowe przepisy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.