Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Kapusta z grochem

Polska Wigilia obfituje w proste dania. 
Kapusta z grochem i dodatkiem grzybów należy do kanonu potraw serwowanych 24 grudnia. Niewiele składników i proste wykonanie przekłada się na wyrazisty smak i aromat. Zaletą tej potrawy jest możliwość wcześniejszego przygotowania i przechowania przez 3-4 dni w lodówce, można ją również mrozić.

Składniki na 8-10 porcji:
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki całego, łuskanego grochu
1 duża cebula
5-6 suszonych grzybów
4 łyżki oleju ryżowego
4-6 łyżek majeranku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Groch kilkakrotnie wypłukać, zalać wodą i zostawić do namoczenia na 12 godzin (najlepiej na noc).

Grzyby opłukać pod bieżącą wodą, zalać wodą i podobnie jak groch zostawić do namoczenia.  

Odlać wodę w której moczył się groch, zalać go świeżą wodą, dodać sól, pieprz i majeranek i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości (przez około 1 godzinę).

Grzyby zagotować w wodzie w której się moczyły i odcedzić, zostawiając wywar.

Kapustę drobno pokroić, zalać wywarem z grzybów, dodać drobno pokrojone grzyby i gotować pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do kapusty i razem gotować przez około 1 godzinę.

Ugotowane do miękkości groch i kapustę połączyć ze sobą i razem podgotować jeszcze przez około 30 minut na wolnym ogniu.

Podawać na gorąco.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Bardzo to lubię. Niby nic szczególnego, a smak – genialny.

  2. Odpowiedz

    Uwielbiam to danie:) Idealnie wigilijne:)

  3. Odpowiedz

    wiesz, że nigdy nie jadłam?
    u nas w domu króluje kapusta z grzybami. najlepiej leśnymi.

  4. Odpowiedz

    Ten zapach, aż tu go czuję 🙂 Moja babcia taką robi, jest świetna.

  5. Odpowiedz

    Przyznam, że takiej kapusty z grochem nigdy nie jadłam, ale uwielbiam kapuściane dania, więc jestem pewna, że propozycja przypadłaby mi do gustu 🙂

  6. Odpowiedz

    i już pachnie świątecznie!

  7. Odpowiedz

    Majana – 🙂

    noresay – właśnie, niby nic szczególnego, a na święta (do zamrożenia) nic nie zostało 🙂

    Karmel-itka. – u nas też królowała kapusta z grzybami, ale została nieco przesunięta i zmieściła się jeszcze ta z grochem 🙂

    slyvvia – ach, babci wyrób jest najlepszy! 🙂

    burczymiwbrzuchu – spróbuj się przekonać 🙂

    wilczyca-Aga – otóż tak :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.