Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Drożdżowe serca z wanilią i cynamonem

Bułki drożdżowe od serca i z sercem, dla bliskich i dalekich spragnionych dobrych wypieków, z pachnącą nutą wanilii i cynamonu oraz kubkiem gorącego kakao/kawy/.. 🙂 

Składniki na blaszkę o średnicy 25 cm:
40 gram świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
100 ml oleju ryżowego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
5 łyżek oleju ryżowego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
1 małe jajko do posmarowania bułek

Wykonanie:
W dużym naczyniu, w którym będziemy wyrabiać ciasto przygotować zaczyn drożdżowy (maszynowcy w dzierży) – drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem sojowym i cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 5-10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.

Do zaczynu dodać pozostałe składniki – oba rodzaje mąki, jajka, olej ryżowy, ekstrakt waniliowy i sól i wyrobić gładkie ciasto. Robotem wyrabiałam je przez około 6 minut.
Ciasto przykryć folią i wstawić do lodówki na noc.

Przygotować nadzienie: olej ryżowy, cukier trzcinowy, cynamon i ekstrakt waniliowy wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 30×15 centymetrów i grubości około 0,4 milimetrów. Ciasto posmarować połową nadzienia i pociąć wszerz na 8-10 prostokątów. Każdy kawałek ciasta zwijać „w serduszko” lub „ślimaka” i układać pionowo w blaszce posmarowanej margaryną bezmleczną i posypaną mąką orkiszową pełnoziarnistą. Między bułkami zostawić po pół centymetra wolnej przestrzeni (bułki urosną).
Zostawić uformowane bułki przykryte ściereczką na około 2 godziny.

Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem używając pędzla. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, do ładnego zrumienienia.

Po wyjęciu bułek z piekarnika przełożyć je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    serca są piękne!:-)

  2. Odpowiedz

    Nie dosyć, że drożdżowe, to jeszcze cynamonowe i w kształcie serca. Czego chcieć więcej? 🙂

  3. Odpowiedz

    Ale piękne serducha! Smaczne muszą być i pachnieć wspaniale 🙂

  4. Odpowiedz

    Nie przepadam osobiście za drożdżówkami, ale z pewnością niejednemu skradłyby one serce 😉

    PS. Myślę, że mogłabyś wiele wnieść do akcji "Wegańskie słodkości!" na Durszlaku. Bardzo lubię Twoje słodkie przepisy i poczułabym się zaszczycona, gdybyś wzięła udział 🙂
    Pozdrawiam

  5. Odpowiedz

    Bardzo apetyczne;)

    • Amy, 2012-02-27, 20:10

    Odpowiedz

    Urzekły mnie te serduszka:). Uwielbiam wszystko, co cynamonowe:)!

    • Ivka, 2012-02-27, 20:10

    Odpowiedz

    Słodko i romantycznie się zrobiło 🙂

  6. Odpowiedz

    też wykorzystałam drożdżówki do serduszek i zrobiły wrażenie. Bardzo mi się podobają te Twoje, takie delikatne. Pozdrawiam

  7. Odpowiedz

    Dziękuję za miłe komentarze 🙂

    kikimora – dziękuję za zaproszenie, jeśli dam radę chętnie się przyłączę (uprzedzam, dotychczas nie udało mi się przyłączyć od żadnej akcji, ale jestem dobrej myśli 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.