Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Buraki duszone z porem i cebulą

Pomysł na prosty obiad – warzywnie, smacznie i zdrowo. Zapraszam 🙂 

Składniki na 4 porcje:
4 średnie buraki
4 mini pory lub 1 zwykły por (tylko biała część)
2 średnie cebule
3-4 łyżki oleju ryżowego
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1/2 szklanki wrzątku
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
1/2 szklanki śmietanki sojowej
4 łyżki drobno posiekanego koperku

Wykonanie:
Buraki obrać, umyć i pokroić w cienkie słupku (ok. 3x3mm).
Cebulę pokroić w ćwierć plastry.
Małe pory pokroić w plasterki, dużego pora w pół plastry.
Kminek i kolendrę rozdrobnić w moździerzu (można użyć zmielonych przypraw). 

Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, zwiększyć ogień i dodać buraki, chwilę je podsmażyć często mieszając, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodać pokrojone pory, cebulę i wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i wlać wrzątek. Przykryć i dusić przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Podawać polane śmietaną sojową i posypane koperkiem.

Smacznego 🙂

3 komentarze

  1. Odpowiedz

    Swietny, kolorowy i zdrowy obiad.

  2. Odpowiedz

    Przepysznie podane! Bardzo smakowite zdjęcie!

  3. Odpowiedz

    Świetny pomysł! Takie buraczki muszą być bardzo dobre. Koniecznie muszę wypróbować:)
    Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.