Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Placki z marchewki i kalarepy

Placki warzywne, czyli jak przemycić zieleninę dzieciom tak, żeby zjadły ją z radością i dokładką. Ja też głodna nie odeszłam od stołu 🙂

Składniki na 4-6 porcji:
4 większe marchewki
2 duże kalarepki
1 średnia cebula
1/2 szklanki drobno pokrojonego szczypiorku
2 jajka
4 łyżki oleju
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Marchew i kalarepkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać.
Dodać rozbełtane jajko, olej, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać.
Smażyć z obu stron na suchej patelni.
Podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład śmietanką sojową i szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

    • Olka, 2012-06-01, 05:50

    Odpowiedz

    Kalarepa jest pyszna i stanowczo zbyt mało wykorzystywana, dlatego taki pomysł na placki z kalarepą bardzo mnie zainteresował.

  1. Odpowiedz

    Jak ja lubię kalarepkę! A placuszków z kalarepą nie jadłam nigdy. Muszą byc smaczne:)
    Pozdrawiam ciepło:)

  2. Odpowiedz

    Kalarepkę najchętniej chrupię na surowo, ale w plackach na pewno też pyszna 🙂

    • Angie, 2012-06-02, 17:47

    Odpowiedz

    świetny pomysł!

  3. Odpowiedz

    oo z kalarepką? fajny pomysł!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.