Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Bułki owsiane

Bułki owsiane piekę, kiedy zostaje mi nieco płatków ze śniadania. Są mięciutkie, mają chrupiącą skórkę i zachowują świeżość nawet do 5 dni. Zachęcam do spróbowania 🙂

Składniki na 12 bułek:
300 ml cieplej wody
25 gram świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka ugotowanych płatków owsianych (można zastąpić mieszanką różnych płatków)

Dodatkowo:
otręby, płatki lub mąka do posypania bułek

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do ciepłej wody dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki pszennej i zostawić w ciepłym miejscu, aż drożdże zaczną pracować i pojawią się bąbelki (maszynowcy – zaczyn przygotowuję w dzierży).

Do gotowego zaczynu drożdżowego dodać oba rodzaje mąki, sól, oliwę z oliwek i ugotowane płatki.
Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Robotem wyrabiałam je przez około 6 minut.
Ciasto może się lekko kleić, dobrze jest nie podsypywać go zbyt dużą ilością mąki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części (po 85-90 gram każda). Jeśli ciasto się klei posmarować ręce oliwą.
Uformować bułki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm, posypać otrębami, płatkami lub mąką i zostawić na około 40 minut do napuszenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut lub do ładnego zrumienienia.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Swietne! A skoro tak dlugo zachowuja swiezosc, to koniecznie musze je przetestowac.

  2. Odpowiedz

    Interesujący przepis, z chęcią zrobię 🙂

  3. Odpowiedz

    Bardzo apetyczne bułeczki 🙂

  4. Odpowiedz

    Piekne bułeczki śniadaniowe 🙂

  5. Odpowiedz

    Maggie – przetestuj i pochwal się jak się udały 🙂

    kikimora – polecam 🙂

    Majana – prawda? 🙂

    Karolina – 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.