Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Zapiekanka z kalafiora

Ta zapiekanka jest cudna! Ja zachwycona, Mężczyzna zachwycony, Dziecko zachwycone!
Zapisuję przepis, bo robię ją po raz kolejny i na razie pamiętam, a potem może być różnie 😉
Zróbcie ją choć raz i nie żałujcie koperku! 🙂 

Składniki na 4 porcje:
1 średni kalafior
1 średnia cebula
2 łyżki klarowanego masła
3-4 jajka
1/2 szklanki drobno posiekanego koperku
1 łyżka świeżo utartych ziaren kolendry
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
drobno posiekany koperek do dekoracji

Wykonanie:
Kalafior oczyścić, umyć i udusić w parowarze przez około 15 minut lub ugotować na chrupko.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła klarowanego.
Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.

Naczynie żaroodporne posmarować resztą masła klarowanego, kalafior podzielić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu, posypać zeszkloną cebulą i koperkiem.

W oddzielnym naczyniu rozbić jajka i ubić je z przyprawami, polać kalafior.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Zapiekankę podawać na gorąco, posypując obficie koperkiem.

Smacznego 🙂

    • Dusia, 2012-06-20, 17:56

    Odpowiedz

    musi fajnie smakować;)

    • Ola, 2012-06-21, 15:11

    Odpowiedz

    uwielbiam kalafior, ale nie lubię gdy ktoś podaje mi go w przekombinowanej postaci. dlatego też Twoją zapiekankę wsunęłabym w oka mgnieniu w pochwale prostoty jej wykonania – przecież to musi być pyszne!

  1. Odpowiedz

    jakiś pomysł, czym zastąpić koperek, żeby równie fajnie smakowało? Ja uwielbiam, ale moja córka nie tknie…:-(

  2. Odpowiedz

    Mężczyzna i dziecko jednocześnie:) To MUSI być pyszne! Też tak robię:), tylko nie używałam kolendry i klarowanego masła.

  3. Odpowiedz

    musi byc pyszna!

  4. Odpowiedz

    A ja właśnie szukam fajnego pomysłu na kalafiorową zapiekankę. Jak dobrze, że tu trafiłam 🙂

    • Ivka, 2012-06-25, 19:01

    Odpowiedz

    Fajny sposób na urozmaicenie typowego dania z kalafiora

  5. Odpowiedz

    ewelajna – spróbuj dodać kolendrę, będziesz miło zaskoczona 🙂

    skuwka – może prażony słonecznik, a może zwykła tarta bułka?
    a co Twoja córka lubi?
    to to właśnie dodaj 🙂

    Ola – smacznego! 🙂

    i dziękuję za wszystkie miłe komentarze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.