Zapiekanka z kalafiora

Ta zapiekanka jest cudna! Ja zachwycona, Mężczyzna zachwycony, Dziecko zachwycone!
Zapisuję przepis, bo robię ją po raz kolejny i na razie pamiętam, a potem może być różnie 😉
Zróbcie ją choć raz i nie żałujcie koperku! 🙂 

Składniki na 4 porcje:
1 średni kalafior
1 średnia cebula
2 łyżki klarowanego masła
3-4 jajka
1/2 szklanki drobno posiekanego koperku
1 łyżka świeżo utartych ziaren kolendry
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:
drobno posiekany koperek do dekoracji

Wykonanie:
Kalafior oczyścić, umyć i udusić w parowarze przez około 15 minut lub ugotować na chrupko.
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła klarowanego.
Ziarna kolendry utrzeć w moździerzu.

Naczynie żaroodporne posmarować resztą masła klarowanego, kalafior podzielić na mniejsze części i ułożyć w naczyniu, posypać zeszkloną cebulą i koperkiem.

W oddzielnym naczyniu rozbić jajka i ubić je z przyprawami, polać kalafior.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Zapiekankę podawać na gorąco, posypując obficie koperkiem.

Smacznego 🙂

8 komentarzy do “Zapiekanka z kalafiora”

  1. uwielbiam kalafior, ale nie lubię gdy ktoś podaje mi go w przekombinowanej postaci. dlatego też Twoją zapiekankę wsunęłabym w oka mgnieniu w pochwale prostoty jej wykonania – przecież to musi być pyszne!

    Odpowiedz
  2. ewelajna – spróbuj dodać kolendrę, będziesz miło zaskoczona 🙂

    skuwka – może prażony słonecznik, a może zwykła tarta bułka?
    a co Twoja córka lubi?
    to to właśnie dodaj 🙂

    Ola – smacznego! 🙂

    i dziękuję za wszystkie miłe komentarze 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz