Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Ciasteczka z solonymi migdałami i gorzką czekoladą

Uwielbiam połączenie słodko-słone! 
W tych delikatnych i kruchych ciasteczkach znajdziecie wszystko czego potrzeba do udanego podgryzania. 
Proszę się częstować 🙂

Składniki na 24 ciasteczka:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów solonych
50 gram gorzkiej czekolady
1 1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru trzcinowego
szczypta soli
100 gram masła klarowanego o temperaturze pokojowej
1 jajko

Wykonanie:
Migdały solone* i czekoladę drobno posiekać.

W naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione migdały, sodę, cukier, sól). Dodać masło klarowane i jajko szybko połączyć w jedną kulę. Dodać posiekaną czekoladę i sprawnie wmieszać ją w ciasto.

Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je lekko i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do lekkiego zrumienienia.

Smacznego  🙂

*mój sposób na siekanie migdałów – włożyć migdały do torebki, torebkę położyć między ścierkę kuchenną i pokruszyć migdały używając tłuczka do mięsa

    • Aga, 2012-07-11, 04:15

    Odpowiedz

    Poproszę jedno takie cudne ciasteczko do kawy:)

  1. Odpowiedz

    i ja lubię słodko – słone
    i nie tylko do chrupania

  2. Odpowiedz

    Fajne połączenie smaków. Ciasteczka musza być pyszne i chrupiące:)

  3. Odpowiedz

    solone migdały w ciasteczkach? Zaciekawiło mnie to 🙂

  4. Odpowiedz

    proszę się częstować 🙂

    połączenie smaku słonego i słodkiego daje niesamowity efekt – tego trzeba spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.