Gofry z jabłkiem dla dzieci

Dziecinnie proste i ulubione przez dzieci gofry z jabłkiem.

Trzeba je dobrze wypiec, żeby były chrupkie i zjadać jeszcze mocno ciepłe. Poza tym, nic dodać, nic ująć 🙂

Składniki na 8 gofrów*:
1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kardamonu
1 jajko
2 łyżki oleju ryżowego
3/4 szklanki mleka ryżowego
1 duże jabłko

Dodatkowo:
1 łyżeczka oleju ryżowego do smarowania gofrownicy

Wykonanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie trzeba ich obierać).
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać starte jabłka i połączyć w jednolitą masę.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

Gofry z jabłkiem

  1. Odpowiedz

    Smakowite goferki. Ładnie wypieczone i jak pieknie muszą pachnieć z tymi przyprawami!:)

  2. Odpowiedz

    Dzieci na pewno były zadowolone ;D

  3. Odpowiedz

    ja robie bez imbiru:) naprawde smaczne mi wyszły ale dałam mieszankę mąk:)pozdraawiam

  4. Odpowiedz

    Świetne gofry, z jabłkiem jadłam pierwszy raz i są smaczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.