Grissini bez glutenu, mleka i jaj

Grissini bez glutenu, mleka i jaj, a jednak smakuje jak prawdziwe!

Do chrupania na słodko i słono.
Bez ograniczeń 🙂

Składniki na 2 blaszki:
1 szklanka i 2 łyżki mąki gryczanej
1 szklanka mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki z topinamburu
4 łyżki skrobi kukurydzianej
15 dag świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki oleju ryżowego
szczypta soli

Wykonanie:
Przygotować zaczyn drożdżowy: w małym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem, dwoma łyżkami mąki gryczanej i 4 łyżkami ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut.

W dużej misce wymieszać wszystkie rodzaje mąk z solą, dodać rosnące drożdże oraz ciepłą wodę i szybko zagnieść ciasto. Dodać olej i wyrabiać , niezbyt długo, aż ciasto będzie gładkie. Powinno to zająć nie więcej niż 5 minut. Przykryć ciasto czystą ściereczką.

Dwie blaszki do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować na blaszce w kształt prostokąta o grubości około 8 milimetrów. Najwygodniej zrobić to rękami zwilżonymi olejem ryżowym, nie ma potrzeby używania wałka i podsypywania ciasta mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto pokroić ostrym nożem na paski o grubości około 1 centymetra. Każdy pasek delikatne zrolować i ułożyć na blaszce, zostawiając pomiędzy nimi odstęp około 1 centymetra. Przykryć ponownie ciasto ściereczką i zostawić na około 10 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut, do ładnego zrumienienia.

Ostudzić na kratce. Podawać po przestudzeniu.

Tak przygotowane grissini można przechowywać w metalowym pudełku do 7 dni.

Smacznego 🙂

1 komentarz do “Grissini bez glutenu, mleka i jaj”

Dodaj komentarz