Tort orzechowy

Kategoria: torty

Przepyszny tort orzechowy!
Zawsze się udaje, zawsze smakuje! 

Składniki na ciasto:
1/2 kg zmielonych orzechów włoskich
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka margaryny bezmlecznej
5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
1 szklanka cukru pudru
1 1/2 szklanki mąki tortowej
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
250 gram margaryny bezmlecznej
100 gram marcepanu
1 duży budyń bez cukru (na 3/4 litra mleka)
1 1/2 szklanki mleka sojowego

Składniki do nasączenia ciasta:
3/4 szklanka mocnej, zwykłej herbaty
1/4 szklanki soku z czerwonej porzeczki (można zastąpić sokiem jabłkowym)

Wykonanie:
Blaszkę o średnicy 26-28 centymetrów wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną.

Przygotowanie ciasta: zmielone orzechy wymieszać z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz mleko sojowe i dobrze wymieszać.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy orzechowej.
Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie połączyć z pozostałą masą.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 40 minut.

Przygotowanie masy: ugotować budyń zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na połowie zalecanej ilości mleka. Budyń przestudzić do temperatury pokojowej, często mieszając, żeby nie utworzyła się zbita, twarda masa.
Margarynę o temperaturze pokojowej ubić mikserem na gładką masę, dodawać stopniowo marcepan pokrojony w małe kawałki i ubijać. Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dodawać przestudzony budyń, nadal ubijając masę mikserem, aż do połączenia składników. Masa powinna być gładka, ale niezbyt puszysta, ze względu na „ciężkie” składniki użyte do jej przygotowania.

Składniki do nasączenia ciasta wymieszać i, jeśli jest taka potrzeba, przestudzić do temperatury pokojowej.

Ciasto przekroić na minimum 3 części, każdą z części pojedynczo nasączyć.

Na paterze do tortu układać nasączone ciasto, warstwę masy, nasączone ciasto, warstwę masy itd. Wierzch i boki ciasta posmarować masą, wygładzić i dowolnie udekorować.

Jak wyglądał cały tort możecie zobaczyć tutaj.

Smacznego 🙂

Baklava

Aktualizacja:

2 komentarze do “Tort orzechowy”

Dodaj komentarz