Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Prawdziwe amerykańskie ciasteczka

Te ciasteczka są absolutnym hitem dla osób spragnionych amerykańskich smaków – wypróbujcie je koniecznie!

Składniki na około 22 sztuk dużych lub 40 małych ciasteczek:
2 1/4 szklanki mąki (do 630)
200 gram margaryny bezmlecznej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki grubego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jajka
1 – 1 1/2 szklanki czipsów czekoladowych lub pokrojonej w kostkę ciemnej czekolady
1 szklanka pokruszonych orzechów pecan

Wykonanie:
W małym naczyniu wymieszać mąkę, sodę i sól.

W dużym naczyniu połączyć rozpuszczoną margarynę z cukrem i aromatem waniliowym i lekko ubić.

Do masy dodać 1/4 mąki, wymieszać, dodać jajka, dobrze wymieszać, dodać pozostałą mąkę i wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć.

Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę oraz orzechy i ciasto jeszcze raz wymieszać.

Otrzymaną gęstą masę wykładać dużą lub małą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczać.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 8 minut lub do delikatnego zrumienienia.

Uwaga: ręczny sposób na szybkie rozdrobnienie orzechów – orzechy wkładamy do grubej foliowej torebki, układamy na płasko i rozbijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania pożądanej grubości/miałkości 🙂

Wyśmienite! Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Poszukując przepisu na ciastka trafiłam do Ciebie i jestem zachwycona! Nie wiem, jeszcze które wybrać, ale amerykańskie i z masłem orzechowym najbardziej chodzą mi po głowie 🙂

  2. Odpowiedz

    Monika – proponuję, żebyś najpierw zrobiła te amerykańskie, bo są boskie!
    Potem te z gorzką czekoladą i świeżą miętą, póki jeszcze jest mięta.
    Następnie maślane, albo z masłem orzechowym, albo z kminkiem dla odmiany, ale będziesz miała zabawę! :)))

  3. Odpowiedz

    No to mam zaplanowany cały tydzień 🙂

  4. Odpowiedz

    Monika – nie zwlekaj z realizacją zbyt długo!
    Już przygotowałam kolejne ciasteczka z serii "musisz-tego-spróbować" :))

  5. Odpowiedz

    można dodać masło zamiast margaryny? 🙂

  6. Odpowiedz

    andziaaa – oczywiście 🙂

Odpowiedz na „andziaaaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.