Omlet z kurkami i szczypiorkiem

Kategoria: grzyby, śniadanie

Ach co to było za śniadanie! 
Kurki ścieliły się gęsto, zielony szczypior sypał się tu i tam. Jaja czekały na swoją kolej 🙂
No sami przecież widzicie 🙂

Składniki na 2 porcje:
5 jajek
2 szklanki kurek
1/2 szklanki + 4 łyżki szczypiorku
3 łyżki oleju
1/2 łyżeczki + szczypta soli

Wykonanie:
Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, większe sztuki pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek posiekać.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć kurki często mieszając, aż do odparowania płynu. Dodać 1/2 łyżeczki soli i 1/2 szklanki szczypiorku, wymieszać. 

Jajka ubić na puszystą masę dodając szczyptę soli.

Na rozgrzaną patelnię z kurkami i szczypiorem wlać 1 łyżkę oleju, zamieszać, w miarę równomiernie rozłożyć grzyby i zieleninę na patelni i ostrożnie wylać na nie ubite jajka. Smażyć przez około 3 minuty, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią.
Delikatnie podważyć omlet z każdej strony i, używając szerokiej łopatki albo i dwóch przewrócić omlet na drugą stronę, podsmażyć przez około 2 minuty i wykładać na talerze.

Omlet podawać od razu po zdjęciu z patelni, posypany szczypiorkiem.

Smacznego 🙂

1 komentarz do “Omlet z kurkami i szczypiorkiem”

Dodaj komentarz