Muffiny z dynią

Kategoria: dynia, muffiny

#Tag mleko ryżowe

Muffiny z dynią to wyjątkowy smak, świeżość i słodycz. 
Pozycja obowiązkowa do upieczenia jesienią! 

Składniki na 14 sztuk:

Składniki suche:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli

Składniki mokre:
1 jajko
1 szklanka mleka ryżowego
1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:
1 1/2 szklanki dyni startej na drobnych oczkach
1/2 szklanki rodzynek

Wykonanie:
Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać startą dynię i rodzynki i jeszcze raz, pobieżnie, wymieszać.

Ciasto wkładać do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek do 3/4 wysokości.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu muffiny pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki można wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować bezmleczną margaryną i wysypać kaszą manną
foremek silikonowych nie trzeba specjalnie przygotowywać, można do nich od razu przekładać ciasto

7 komentarzy do “Muffiny z dynią”

  1. Witaj! Piekłam bardzo podobne, z mąki pszennej razowej, to był u nas prawdziwy hit! Twoje prezentują się świetnie, dynia to jednak dobra rzecz – dobrze że jest jesienią 🙂
    Pozdrowienia ślę :)))

    Odpowiedz
  2. Mam dwie wielkie dynie także lada dzień wykorzystam je m.in do muffinek. Twoje wyglądają kusząco i pysznie.

    Miłego dnia !!!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz