Pancakes dyniowe

Bardzo delikatne pancakes’y, wprost rozpływają się w ustach! Smaczne na ciepło i na zimno. Mniam 🙂

Składniki na 4 porcje:
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka dyni startej na drobnych oczkach
8 daktyli drobno pokrojonych
3/4 szklanki mleka sojowego
3 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 1/2 łyżki rozpuszczonej margaryny bezmlecznej

Dodatkowo:
olej posmarowania patelni

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. W drugim naczyniu wymieszać rozpuszczone masło, żółtka i mleko. Składniki mokre wlać do suchych i zamieszać, dodać startą dynię, pokrojone daktyle i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubite białko i delikatnie połączyć z resztą ciasta.

Pierwszą partię pancakes’ów smażyć na patelni posmarowanej olejem, kolejne – na suchej.

Podawać ze śmietaną sojową, syropem klonowym, ulubionym dżemem itp.

Smacznego 🙂

10 komentarzy do “Pancakes dyniowe”

  1. Olciaky vel Olcik – za mną też chodzą kopytka, może w ten weekend uda im się wychodzić podanie na stół 🙂
    póki co mam nadzieję cieszyć oczy Twoimi zdjęciami 🙂

    Maciej – oczywiście, że może! Nie pasuje tylko mleko kokosowe, ponieważ znacząco wpłynie na smak, chyba że właśnie o to chodzi 🙂

    Odpowiedz
  2. zrobiłam z pewnymi modyfikacjami 🙂 dodałam mąki kukurydzianej 🙂 najgorzej było z tymi 'drobno pokrojonymi daktylami' może trzeba je wcześniej namoczyć, żeby po równo się w placuszkach rozłożyły.
    dzisiaj święto w domu 🙂 placuszki!!! a to niestety u nas rzadkość( względy zdrowotne:( )
    pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Pailina – po to są przepisy żeby je zmieniać 🙂

    daktyle można wcześniej dodać do mleka, żeby nieco rozmiękły i "oddały" słodycz

    życzę dużo zdrowia i również pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz