Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Keks czekoladowo-orzechowy

Zastanawiałam się, czy nazwać ten keks czekoladowo-orzechowym, czy orzechowo-czekoladowym. Ze względu na kolor wybrałam pierwszą wersję, ale nadal mam wątpliwości. Zresztą, oceńcie sami 🙂

Składniki na keksówkę o długości 30 centymetrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (1850)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 szklanka mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
4-10 łyżek cukru trzcinowego*
1/2 szklanki + 2 łyżki mleka sojowego
150 gram margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki orzechów pistacjowych niesolonych
70 gram gorzkiej czekolady (70%)

Wykonanie:
Orzechy laskowe i migdały rozłożyć na blaszce do pieczenia i uprażyć przez około 12 minut, od czasu do czasu mieszając, w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza.
Po przestygnięciu usunąć odchodzące skórki z orzechów, dodać pistacje i całość grubo posiekać.

Czekoladę pokroić w kostkę pół na pół centymetra.

Przygotować ciasto: w naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, dodać kakao przesiane przez sitko, mielone migdały i proszek do pieczenia.

Ubić jajka i nie przerywając ubijania dodać cukier, następnie mleko sojowe i mąkę z dodatkami.

Dodać rozpuszczoną margarynę bezmleczną, wymieszać łyżką, dodać posiekane grubo orzechy oraz czekoladę pokrojoną w kostkę i dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec przez około 55 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Po około 15 minutach pieczenia, gdy na  cieście utworzy się skórka, naciąć ciasto wzdłuż ostrym nożem, co zapobiegnie niekontrolowanemu pękaniu wierzchu ciasta.

Po upieczeniu zostawić keks na 10 minut w blaszce, a następnie wyjąć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Bardzo smacznego 🙂

*dodałam tylko 4 łyżki cukru, ponieważ ciasto zawiera sporo czekolady, co zaspakaja moją potrzebę słodyczy, jeśli przyzwyczajeni jesteście do większej ilości cukru to 10 łyżek, czyli około 1/2 szklanki powinno zadowolić Wasze podniebienia 🙂

  1. Odpowiedz

    pysznie duża ilośc orzechów 🙂

  2. Odpowiedz

    Wygląda bardzo kusząco! W życiu nie jadłam w wersji czekoladowej, warto nadrobić:)
    Pozdrawiam!

  3. Odpowiedz

    Oj tam, nazwa nieistotna! Istotne, że jest przepyszne! 😉

  4. Odpowiedz

    Czekoladowo- orzechowy, czy orzechowo- czekoladowe nie ma znaczenia. Najważniejsze, że jest pyszny ;))

    • Gosia, 2010-11-13, 05:32

    Odpowiedz

    Orzechy ślicznie wyglądają na czekoladowym tle:)

  5. Odpowiedz

    Bardzo dziękuję za sprawiedliwą ocenę ;)))

    • Paula, 2010-11-13, 12:10

    Odpowiedz

    podoba mi się ten keks z dodatkiem orzechów

  6. Odpowiedz

    taki keks to ja bardzo poproszę 🙂

Odpowiedz na „ZaytoonAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.