Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Gofry razowe – orkisz plus suszona śliwka

Propozycja na szybkie i zdrowe śniadanie. 
Gofry pyszne i chrupiące, przygotowane na bazie produktów orkiszowych z dodatkiem suszonej śliwki i rozgrzewających przypraw. Polecam! 

Składniki na 6 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (2000)
1/2 szklanki otrąb orkiszowych
1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
szczypta soli

1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
1 szklanka mleka orkiszowego
3 łyżki oleju + 1 łyżka do smarowania gofrownicy
1/3 szklanki suszonych śliwek

Wykonanie:
W dużym naczyniu ubić żółtko ze szczyptą soli, mlekiem, olejem, cynamonem, kardamonem i cukrem.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i otrębami, wymieszać, dodać drobno skrojone śliwki i dokładnie wymieszać.
Białko jaja ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

    • Paula, 2010-12-19, 12:09

    Odpowiedz

    świetne do chrupania z gorącą czekoladą 🙂

  1. Odpowiedz

    Piękne gofry, ale w tytuł wkradła się mała literówka 😉 pozdrawiam i zapisuję do wypróbowania, gdy nabędę gofrownicę 🙂

  2. Odpowiedz

    ostatnio miałam wielką ochotę na ciepłe gofry, wchodzę na Twój blog i proszę bardzo:)

  3. Odpowiedz

    Bastet – dziękuję za poprawkę 🙂

    Paula – z gorącą czekoladą? podoba mi się taka rozpusta! 🙂

    yoganna – zapraszam częściej 🙂

  4. Odpowiedz

    takie zdrowe śniadanie mogłabym jeśc jak najczęściej. z łyżeczką domowego dżemu.

  5. Odpowiedz

    Gofry absolutnie do "skopiowania":) Przepis zapisuję, tylko intryguje mnie mleko orkiszowe… Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje! Czy mogę je zastąpić zwykłym? Pzdr Aniado

  6. Odpowiedz

    lepszysmak – oczywiście orkiszowe mleko można zastąpić zwykłym
    cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu i czekam na wrażenia z realizacji 🙂

  7. Odpowiedz

    Świetny blog ze wspaniałymi przepisami! Gofry wyszły super, pominęłam jedynie śliwki bo akurat nie miałam.Pozdrawiam

  8. Odpowiedz

    anahitka9 – bardzo się cieszę i zapraszam 🙂

Odpowiedz na „lepszysmakAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.