Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Bułki razowe na parze

Bułki na parze kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa. Podane z owocowym sosem albo gulaszem z warzywami zawsze znajdą amatorów. A przygotowane przez kochaną osobę smakują nawet dwa razy lepiej 🙂 Dziękuję i polecam 🙂

Składniki na 16 bułek:
3 szklanki mąki orkiszowej (1100) + do podsypania blatu
25 gram świeżych drożdży
1 szklanka mleka sojowego
1/2 szklanki wody
1 jajko
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki margaryny bezmlecznej (rozpuszczonej)
szczypta soli

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: drożdże pokruszyć i połączyć z cukrem, 2 łyżkami mąki i szklanką ciepłego mleka sojowego. Zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia na około 10 minut.

Przygotować ciasto: do zaczynu dodać margarynę bezmleczną, jajko, mąkę, szczyptę soli, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobienie ciasta maszynowo zajmuje 5 minut, ręcznie wyrabia się je dwa razy dłużej.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść, formować kulki wielkości mandarynki i odkładać na blat podsypany mąką. Zostawić na około 15 minut przykryte ściereczką do napuszenia.

Gotować w parowarze przez około 8 minut.

Podawać na gorąco z dowolnymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    bardzo fajne 🙂

    • aga, 2011-01-19, 13:02

    Odpowiedz

    fajny pomysl z takimi razowymi:) Twoje wygladaja tak pysznie:)

  2. Odpowiedz

    wyglądają obłędnie zdrowo. lubię takie przepisy;)

  3. Odpowiedz

    bardzo ciekawy przepis! kocham kluchy wszelkiej maści, ale ze względów zdrowotnych sobie ich odmawiam, a na mące razowej bałam się eksperymentować, a że nie urosną, a że będą twarde, a że, a że… a jednak się da! 🙂 muszę spróbować

    • Paula, 2011-01-20, 16:00

    Odpowiedz

    rewelacja, z mięsem musza smakować idealnie!

  4. Odpowiedz

    magdo barcik, ja też miałam trochę obaw przed mąką razową przy tych bułąch, ale w końcu nie pierwszy raz wykorzystywałyśmy mąkę razową i rzeczywiście – wyszły pyszne, więc polecam:)
    i mogę się pochwalić, że miałam swój udział w tym przepisie:)

  5. Odpowiedz

    Panna Malwinna – ja również 🙂

    aga, chantel – dzięki 🙂

    Paula – z pikantnym gulaszem, mmm 🙂

    magda barcik – musisz :)))

    mrufkazet – udział kluczowy rzekłabym 😉

  6. Odpowiedz

    dzisiaj wypróbuję, potem napiszę jak wyszło 🙂

  7. Odpowiedz

    zrobiłam. są świetne, wszyscy byli zachwyceni.
    mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko temu, że zamieściłam przepis na moim blogu: http://makaronirodzynka.blogspot.com/2011/05/kluski-na-parze-smak-z-dziecinstwa.html

  8. Odpowiedz

    slyvvia – bardzo się cieszę, wyszły Ci jak z pod igły 🙂
    dziękuję, że napisałaś jak Ci poszło i na zdrowie! 🙂

Odpowiedz na „magda barcikAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.