Zupa szczawiowa

Kategoria: zupy

#Tag szczaw

Zielona zupa o charakterystycznym kwaśno-słonym smaku. Bardzo smaczna, kto raz spróbował będzie chciał powtórki. Ze względu na zawartość szczawianu potasu nie należy spożywać jej za często, ale zjedzona „od czasu do czasu” na pewno nam nie zaszkodzi, a z pewnością dostarczy miłych wrażeń smakowych. Mniam 🙂 

Składniki na 4-6 porcji:

1 słoiczek (200 ml) szczawiu*
2 litry wody
3 jajka
6 ziemniaków
sól do smaku**

Wykonanie:
Szczaw dokładnie odcisnąć, przełożyć do garnka, zalać 1 litrem wody i gotować na wolnym ogniu.

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i zagotować w oddzielnym garnku w 1 litrze wody.

Jajka ugotować na twardo i posiekać w kostkę.

Miękkie ziemniaki przelać razem z wodą do szczawiu, wymieszać, dodać posiekane jajko.

Podawać na gorąco, można również dodać śmietany sojowej.

Smacznego 🙂

*przepis na samodzielne wekowanie szczawiu podaję w przepisie szczaw na zupę 🙂
**wekowany szczaw zawiera dużo soli, dlatego też z reguły zupa ta nie wymaga dosalania

Zupa szczawiowa

6 komentarzy do “Zupa szczawiowa”

  1. uwielbiam, po prostu uwielbiam tą zupę! u nas w domu tylko tata ma prawo ją przyrządzac 🙂
    my tylko zbieramy szczaw, a on robi resztę 😀
    bardzo podobna do Twojej, tylko lekko zabiela swoją śmietaną.
    pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  2. Mi zupa szczawiowa kojarzy się tylko z przedszkolem i wtedy jej nie lubiłam. Od tamtej pory nie tknęłam nawet łyżeczki! Ale człowiek dorasta, powinna pewnie spróbować jeszcze raz:)

    Odpowiedz
  3. EVE – ja też czasami zabielam ją śmietaną, również pozdrawiam 🙂

    kasiaaaa24 – jest pyszna! 🙂

    Paula – masz świetny kulinarny gust! 😛

    aga 🙂

    Atria C. – słyszałam, że do pewnych smaków trzeba dorosnąć, ja tak dorosłam do oliwek 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz