Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Gofry z jabłkiem i cynamonem

Spełniam swoje dziecięce marzenia – na śniadanie podaję gorące gofry! 🙂
Tym razem ze startym jabłkiem i cynamonem. Jeśli takie gofry mają być chrupkie, trzeba je dobrze wypiec. Pyszne! 🙂

Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej (1100)
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 1/4 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki oleju
1 duże jabłko

Wykonanie:
Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja starłam razem ze skórą).

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

W drugim naczyniu wymieszać żółtka z olejem i mlekiem sojowym.

Białka ubić na sztywną pianę.

Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać, dodać pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem, na koniec dodać starte jabłko i ponownie delikatnie wymieszać.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i naoliwionej gofrownicy przez około 5 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez 1 minutę, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1-2 minuty i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Ale się zgrałyśmy. U mnie też gofry, kilka postów niżej:)

  2. Odpowiedz

    Ach, takie gofry na sniadanie to istna poezja 🙂

    • Ag Pe, 2011-02-14, 15:19

    Odpowiedz

    Niestety nie posiadam gofrownicy, ale Twój wypiek wygląda znakomicie. Kiedy tylko dorobię się swojej, będę musiała poeksperymentować.

  3. Odpowiedz

    patrząc na Twoje niezwykle apetyczne gofry coraz bardziej przybliżam się do zakupu gofrownicy – tylko muszę znaleźć odpowiednią:)))

  4. Odpowiedz

    dziecięce marzenia.. cudne.

    • Edith, 2011-02-14, 17:24

    Odpowiedz

    hmm 🙂 takiego połączenia jeszcze nie próbowałam 🙂

  5. Odpowiedz

    Ale FAJNE! Nie wiedziałam, że do gofrowego ciasta można od razu dodać jabłka! Przepis zapisuję i muszę koniecznie spróbować:) Pzdr Aniado

  6. Odpowiedz

    cudowne śniadanie. z marzeń. nie tylko dziecięcych ;]
    wspaniały pomysł z tymi jabłkami i cynamonem. już czuję ich zapach! jak parzą palce, podczas porannej, łakomej konsumpcji prosto z gofrownicy ;]

    • aga, 2011-02-15, 08:21

    Odpowiedz

    fajne, takie sniadanko to dopiero jest pycha:)

  7. Odpowiedz

    wiosenka27 – widziałam, śliczne! 🙂

    mrufkazet – chętnie polecę Ci mój model 🙂

    Ag Pe – polecam, świetna zabawa! 🙂

    Maggie – tak właśnie było! poezja! 🙂

    lepszysmak – daj znać jaki Wam smakowały 🙂

    Edith – a warto! 🙂

    asieja – marzenia i pewien sentyment 🙂

    aga – :))

    Karmel-itka. – dokładnie! wyjadaliśmy je prosto z gofrownicy 🙂

    • Paula, 2011-02-15, 18:54

    Odpowiedz

    wspaniałe smaki…

Odpowiedz na „EdithAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.