Muffiny kokosowe

Kategoria: muffiny

Na szybko lub dostojnie, na luksusowo lub standardowo, na zdrowo lub kolorowo – muffiny dla każdego 🙂 

Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (1100)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody

Składniki mokre:
2 jajka
1 szklanka mleka sojowego
1/4 szklanki oleju ryżowego

Dodatkowo:
1/2 szklanki suszonych daktyli i moreli
2-3 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji

Wykonanie:
Suszone daktyle i morele pokroić w kostkę (około pół na pół centymetra).

Składniki suche i mokre dokładnie wymieszać w osobnych naczyniach. Wlać składniki mokre do suchych, bardzo pobieżnie wymieszać, dodać suszone owoce i ponownie, niezbyt dokładnie wymieszać.

Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Wierzch każdej muffinki posypać wiórkami kokosowymi.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

6 komentarzy do “Muffiny kokosowe”

  1. Kubełek Smakowy – niecierpliwie czekam na Twój przepis na muffiny z migdałami! 🙂

    Karmel-itka. – dziękuję 🙂

    Ag Pe – zabieraj się bo warto 🙂

    Paula – na pewno! 🙂

    asieja – dziękuję 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz