Hummus

Kategoria: pasty i smarowidła

Hummus można przyrządzać na wiele sposobów, zmieniając dowolnie składniki, ale zawsze w skład podstawowego przepisu wchodzi ciecierzyca, pasta sezamowa (tahini), czosnek, sok z cytryny i oliwa. Przedstawiam moją propozycję, zachęcając do prób i eksperymentów 🙂 

Składniki:
1 szklanka cieciorki
2 łyżki pasty tahini
2 łyżki pasty czosnkowej (można zastąpić 2 ząbkami czosnku)
6 zielonych oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:
1/2 łyżeczki sody

Wykonanie:
Cieciorkę zalać wodą i zostawić na noc do namoczenia. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać sodę i gotować przez około 40 minut, aż ziarna będą miękkie. Po ugotowaniu odcedzić.

Wszystkie składniki włożyć do naczynia i zmiksować przy użyciu blendera.

Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

7 komentarzy do “Hummus”

  1. mnie ostatnio ciecierzyca trochę się przejadła, ale "normalnie" hummus lubię, jest tylko problem z tahini – bo trzeba ją szybko zużyć, a czasem pomysłów brak

    Odpowiedz
  2. Panna Malwinna – proszę, częstuj się 🙂

    kornik – smacznego 🙂

    Nina – jakoś sobie radzimy z "resztkami" 🙂

    wykrywacz smaku – co prawda to prawda 🙂

    Zaytoon – :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz