Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Soczyste ciasto z jabłkami

Ciasto wyborne! Soczyste, słodkie i „szybko znikające”, jak nazwał je Mężczyzna. Kolega Leszek (pozdrawiam 🙂 zaproponował, żebym na przyszłość robiła od razu dwie blaszki. Moja rada – zapraszajcie na to ciasto niewielu gości, albo zastosujcie się do rady Leszka 🙂 

Składniki na blaszkę o średnicy 24 centymetry:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (630)
2 solidne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka sojowego
1/2 szklanki oleju
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu wanilinowego
3 jajka
szczypta soli

Dodatkowo:
6 średnich jabłek (polecam odmianę Elstar – mięsistą, słodką, z lekko kwaśnym posmakiem)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki orzechów włoskich

Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić w dość dużą kostkę, wymieszać z cynamonem i 2 łyżkami cukru trzcinowego i odstawić.
Orzechy niezbyt drobno posiekać.

W naczyniu wymieszać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i solą.
W drugim naczyniu wymieszać olej, mleko, cukier i aromat wanilinowy.
Wlać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać, można je również zmiksować na niskich obrotach. Dalej dodawać po jednym jajku i dokładnie łączyć z resztą ciasta.

Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i posypać kaszą manną.
Wlać połowę ciasta do blaszki, wyłożyć na nie połowę jabłek. Na jabłka wylać resztę ciasta i wyłożyć resztę jabłek oraz posiekane orzechy.

Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 90 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ostudzić na kratce.
Wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    Rekomendacja nic dodać, nic ująć! Jak mężczyźni zachwalają to musi być dobre! Ciasto z jabłkami cudo, a Twoja porcelana urzekła mnie :)Zdradzisz co to, kto to?

  2. Odpowiedz

    szkoda, że i mnie nie było u Was, żeby potwierdzić rekomendację kolegi Leszka:)
    piękne:)

  3. Odpowiedz

    ewelajna – to duka, mnie również bardzo się podoba 🙂

    mrufkazet – oj nie żałuj, tylko byś sobie podniebienie podrażniła 🙂
    następnym razem sobie odbijemy 🙂

    • Ag Pe, 2011-03-28, 14:45

    Odpowiedz

    Wygląda pysznie, lubię ciasta z jabłkami, bo kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama często je robiła.

  4. Odpowiedz

    Bardzo pysznie wygląda to ciacho! A jak soczyste to tym lepiej, bo takie własnie lubie:)

  5. Odpowiedz

    Ja też lubię tego typu ciasta, a jak z jabłkami to tym bardziej lubię:)

    • aga, 2011-03-28, 19:09

    Odpowiedz

    oj, zjadlabym ja takie ciasto i juz mi slinka cieknie:)

    • Paula, 2011-03-28, 19:09

    Odpowiedz

    wygląda znakomicie! uwielbiam wilgotne ciasta, a z jabłkami to już w ogóle

  6. Odpowiedz

    Mmm… wygląda OBŁĘDNIE!

  7. Odpowiedz

    faktycznie chyba zrobię od razu dwie blaszki, bo ciasto prezentuje się zachwycająco 🙂

  8. Odpowiedz

    Dziękuję dziewczęta 🙂
    Próbujcie, częstujcie się, będziecie usatysfakcjonowane 🙂

    magda k. – albo jedną wielką 🙂

Odpowiedz na „magda k.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.