Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Ciasteczka anyżowe z gorzką czekoladą

Prawdziwa uczta dla wielbicieli anyżku w niezbyt słodkiej postaci! Pozostali obejdą się zapachem, a jest go do woli 🙂 
Plus gorzka czekolada, moja ulubiona, bez mleka, jak dobrze, że można taką kupić bez problemu 🙂 
Proszę się delektować 🙂

Składniki na około 60 ciasteczek:
1 3/4 szklanki mąki orkiszowej (1850)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
4-6 łyżek melasy buraczanej
18 gram gwiazdek anyżkowych
1 łyżka kopru włoskiego (nasiona)
1 łyżka mielonego kardamonu
50 gram gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Anyż i koper włoski zmielić w młynku lub blenderze, wymieszać z kardamonem, mąką i proszkiem do pieczenia i odstawić.

Margarynę bezmleczną dobrze ubić z melasą buraczaną. Dodać mieszankę mączną i wyrobić na gładką masę (ja używałam miksera). Dodać posiekaną na małe kawałki czekoladę i wymieszać łyżką.

Uformować 3 wałki o średnicy około 4 centymetrów, zawinąć je w folię aluminiową i wstawić na minimum 4 godziny do lodówki (można zostawić na noc).

Wyjąć ciasto, pokroić w plastry o grubości około 0,5 centymetra i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 centymetrów.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić chwilę na blaszce i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    jakie śliczne ciasteczka!

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  2. Odpowiedz

    Nigdy nie robiłam jeszcze ciasteczek o takim zestawieniu. Czas już chyba spróbować jak samkują 🙂

  3. Odpowiedz

    Uwielbiam anyżek 🙂 Prześliczne ciasteczkowe zdjecia!

  4. Odpowiedz

    Poważnie daje się tu koperek? Taki zielony? Kardamon i czekoladę uwielbiam, anyżku nie lubię. Ciekawe czy by mi smakowały?
    Zdjęcia piękne!

  5. Odpowiedz

    Niebieska Pistacja – dziękuję 🙂

    Kuchareczka – jeśli uwielbiasz anyżek to na pewno te ciasteczka Ci posmakują 🙂

    Grażyna – już czas :)))

    OlaCruz – słuszne spostrzeżenie, już uściśliłam, że chodzi o nasiona 🙂
    zapraszam na degustację, tylko trzeba się spieszyć 🙂

    • Bea, 2011-04-04, 08:43

    Odpowiedz

    Bardzo ciekawe smaki! Chetniekiedys przetestuje 🙂

    Pozdrawiam!

  6. Odpowiedz

    Bea – również pozdrawiam 🙂

  7. Odpowiedz

    Muszą być mega aromatyczne, bardzo lubię anyż, a jeszcze w połączeniu z gorzką czekoladą musi być boski…

    • Paula, 2011-04-04, 14:18

    Odpowiedz

    ich smak musi być bardzo intrygujący 🙂

    • aga, 2011-04-04, 15:11

    Odpowiedz

    fajne ciasteczka o aromatycznym smaku:)

  8. Odpowiedz

    Wyśmienite połączenie- muszę koniecznie spróbować!:)

  9. Odpowiedz

    jak ja lubie zapach anyzu:)

  10. Odpowiedz

    kikimora – jest boski!

    Paula – bardzo! moje ulubione ostatnio połączenie ziół do picia to właśnie anyż i koperek 🙂

    aga – dzięki 🙂

    Doctor – koniecznie! 🙂

    iis111 – ja również 🙂

  11. Odpowiedz

    uwielbiam cukierki anyżkowe więc ciastka na pewno by mi smakowały

  12. Odpowiedz

    Gorzka czekolada? Mniam! ;-)) I ciasteczka.. pełna słodycz w ustach 😉

    http://www.przysmakiewy.pl

  13. Odpowiedz

    bryssska – pewnie tak 🙂

    Biedr_ona – trudno mi się nie zgodzić :))

Odpowiedz na „Biedr_onaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.