Ostro nadziany warkocz drożdżowy

Kategoria: drożdżowe

Wyraziste w smaku i bogate nadzienie plus ciasto drożdżowe przygotowane na bazie pełnoziarnistej mąki równa się bardzo smaczny i dorodny warkocz. Wyśmienicie! 🙂

Składniki na 8-12 porcji:
Ciasto:
4 szklanki mąki orkiszowej (1850)
2 jajka
50 gram świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka sojowego
50 gram (3 łyżki) margaryny bezmlecznej
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mielonego kminku
szczypta soli

Nadzienie:
100 gram boczku parzonego
2 średnie cebule
8 średnich pieczarek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)
1 łyżeczka suszonych płatków papryki chilli
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól do smaku
1/2 kilograma (mała główka) czerwonej kapusty
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ziaren kminku

Dodatkowo:
mąka do podsypywania blatu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki wody

Wykonanie:
Przygotować ciasto: do średniego naczynia wkruszyć drożdże i wymieszać je z cukrem, ciepłym mlekiem i rozpuszczoną, ale przestudzoną margaryną bezmleczną. Odstawić do czasu, aż zaczyn zacznie rosnąć.

W dużym naczyniu (maszynowcy w dzierży) wymieszać mąkę z mielonym kminkiem i solą. Zrobić wgłębienie, wbić do niego 2 jajka i wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto (maszynowo wyrabiałam je około 10 minut, ręczne wyrabianie powinno zająć około 25-30 minut). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie: boczek bardzo drobno pokroić i wysmażyć na suchej patelni. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i drobno pokrojone pieczarki i smażyć do miękkości, często mieszając.
Doprawić ostrą papryką, pieprzem ziołowym i solą.

Czerwoną kapustę poszatkować. Olej rozgrzać na patelni i poddusić kapustę przez około 15 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, pod koniec dodając koncentrat pomidorowy i kminek.

Wymieszać kapustę z mieszanką boczku i warzyw i odstawić.

Wyrośnięte ciasto szybko przegnieść i podzielić na 3 równe części (po około 340 gram). Blat podsypać mąką. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 50×16 centymetrów, wyłożyć na nie 1/3 nadzienia i dokładnie złączyć brzegi wzdłuż długiego brzegu, zwilżając miejsce łączenia wodą, żeby ciasto się lepiej trzymało. Uformowany wałek delikatnie przeturlać po blacie posypanym mąką, żeby wzmocnić miejsce łączenia.

Wałki zapleść w warkocz, niezbyt ciasno zawinąć go w papier do pieczenia i przenieść na dużą blaszkę. Przykryć ściereczką i zostawić na 10 minut do napuszenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Na 15 minut przed końcem pieczenia odsłonić ciasto i posmarować je, używając pędzla, koncentratem pomidorowym wymieszanym z wodą.

Po upieczeniu przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

12 komentarzy do “Ostro nadziany warkocz drożdżowy”

  1. Świetne i wyraziste to nadzienie 🙂 Fajny pomysł na zastępstwo dla świątecznego kulebiaka, bo do tego super dekoracyjny ten Twój warkoczyk 🙂 Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Niebieska Pistacja – cieszę się, że Ci się podoba 🙂

    bryssska – potwierdzam 🙂

    Paula – inwencja twórcza własna, czytaj czerwona kapusta w lodówce 🙂

    Ag Pe – spróbuj, fajna zabawa i miły dla oka efekt 🙂

    Komarka – dziękuję, pomysł na świątecznego kulebiaka podchwytuję 🙂
    również pozdrawiam miło 🙂

    Doctor – 🙂

    Majana – nikt głośno nie narzekał, więc możesz mieć rację 🙂

    Kuchareczka – miło dopasować się do gustów "wyjadaczy" 🙂

    agnieszka – dziękuję i również pozdrawiam 🙂

    wykrywacz smaku – dzięki, starałam się 🙂

    iis111 – oj musi :))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz