Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Placki ziemniaczane na drożdżach

Proces przygotowywania placków ziemniaczanych nie musi być pracochłonny, jeśli dysponujemy zgranym zespołem lub maszyną (jestem szczęściarą, mam jedno i drugie 🙂
Ja tylko przygotowałam ciasto, smażeniem zajmowali się Mężczyźni – Mężczyzna mrufkizet poprosił o podkreślenie roli w zespole – P. jesteś stworzony do smażenia na chrupko! 🙂
Należałoby dopisać, czy placki nam smakowały – otóż pierwsze partie wyjadaliśmy z półmiska – było pycha, i nareszcie nie za mało – korzystając z idealnych warunków od razu zrobiliśmy dwie porcje 🙂 

Składniki na 4-6 porcji:
1 kilogram ziemniaków
1 1/2 szklanki mleka sojowego
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
15 gram świeżych drożdży
2 łyżki ciepłej wody
1 bułka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce (specjalnej do ziemniaków lub o drobnych oczkach), odcisnąć na sitku i zalać szklanką wrzącego mleka sojowego.
Bułkę namoczyć w 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego.

Do masy ziemniaczanej dodać żółtka, utarte z ciepłą wodą drożdże, namoczoną bułkę i nieco soli.
Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż masa podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętej masy dodać białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszać je z ciastem. Dodać sól i pieprz do smaku.

Smażyć cienkie placki na mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć je na bibule i od razu podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    nigdy takich nie jadłam, ciekawe jak smakują 🙂

    http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  2. Odpowiedz

    na drożdżach to jeszcze nie widziałam placków. a lubię bardzo, szczególnie z dodatkami na pikantnie;)

  3. Odpowiedz

    Wyglądają naprawdę chrupiąco, a w tak cudownym zespole musiały smakować nieziemsko!

    • Paula, 2011-05-09, 14:03

    Odpowiedz

    ale mi smaka na placki narobiłaś!

    • aga, 2011-05-09, 15:28

    Odpowiedz

    ale pysznosci:) zjadlabym chetnie takie placuszki:)

  4. Odpowiedz

    O fajne! Na drożdżach jeszcze nie robiłam.
    Czas spróbować:)

  5. Odpowiedz

    ~fajowe:)

    • nat., 2011-05-10, 13:04

    Odpowiedz

    O! To mnie zaskoczyłaś!
    Takich 'drożdżowych'placków jeszcze nigdy nie robiłam 🙂

    A muszę przyznać że wyglądają fantastycznie 🙂

    Ściskam!

  6. Odpowiedz

    ewelajna – zgadłaś! smakowały nieziemsko 🙂

    Panna Malwinna – ja też nie widziałam, dlatego postanowiłam zobaczyć i czuję się bogatsza o nowy smak 🙂

    Niebieska Pistacja – smak mają bardzo fajny i co jeszcze..? rosną jak na drożdżach, tzn. wydaje się, że ciasto się nie kończy, ale niestety się kończy.. 🙂

    Paula – bardzo się cieszę 🙂

    aga – wiesz co trzeba zrobić? :)))

    Trzcinowisko – acha 🙂

    Majana – czas :))

    nat. – dziękuję w imieniu zespołu! wygląd to wyłączna zasługa Mężczyzn!
    Chłopaki, jesteście najlepsi! :))

    • Mona, 2011-05-10, 18:12

    Odpowiedz

    i ja tez wypróbuję :))

    • ka.wo, 2011-05-11, 18:48

    Odpowiedz

    Nigdy nie jadłam takich placków – ale muszą być pyszne, jak wszystko co ziemniaczane 🙂

  7. Odpowiedz

    Mona – wypróbuj i daj znać proszę jak Wam smakowało 🙂

    ka.wo – dokładnie 🙂

    mrufkazet – Ty to masz szczęście do facetów, nie dość że przystojni, to jeszcze jak w kuchni szaleją 🙂

  8. Odpowiedz

    toć ba! wiadomo, że jak Ty przygotujesz wszystko, a P. będzie smażył, to będą pycha i chrupiące:)
    i ten pachnący szczypiorek – pysznie było!

  9. Odpowiedz

    Mona – nie pożałujesz, tylko znajdź jakiś fajnych pomocników :))

    ka.wo – muszą 🙂

    mrufkazet – toć chyba :)))

Odpowiedz na „ka.woAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.