Tort podwójnie kawowy

Kategoria: torty

Tort dla wielbicieli kawy! Ciasto mocno kawowe przełożone puszystym kawowym kremem. Zapach i smak mojego raju!  
A to Mężczyzna miał urodziny 🙂
Można podawać z małą czarną, ale uprzedzam – to już będzie rozpusta! 🙂 

Składniki na ciasto o średnicy 20-24 centymetrów:
2 szklanki mąki pszennej (550)
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
szczypta soli
125 gram margaryny bezmlecznej
1 szklanka wrzącej wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki mleka sojowego
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki na masę:
250 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej
2 szklanki mleka sojowego
2 budynie waniliowe bez cukru (porcja na 2 szklanki mleka)
8 łyżek cukru pudru
4 łyżki kawy rozpuszczalnej 

Dodatkowo:
margaryna bezmleczna do posmarowania blaszki
mąka pszenna do wysypania blaszki
ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody do nasączenia ciasta

Wykonanie:
Blaszkę do pieczenia ciasta posmarować margaryną bezmleczną i posypać mąką.

Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Margarynę rozpuścić. We wrzącej wodzie rozpuścić kawę, wlać do rozpuszczonej margaryny, podgotować przez pół minuty i odstawić do przestudzenia.
Jajka rozbić i wymieszać z mlekiem i ekstraktem z wanilii.

Do mieszanki mącznej dodać mieszankę kawową i pobieżnie połączyć, wlać mieszankę jajeczną i dokładnie wymieszać.

Przelać ciasto do uprzednio przygotowanej blaszki i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 50 minut. Przed wyjęciem ciasta sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone – patyczek po wyjęciu z ciasta powinien być suchy.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

Przygotować masę: w 1 szklance mleka sojowego rozrobić budyń z kawą, pozostałą 1 szklankę mleka sojowego ugotować. Mieszankę budyniową dodać do gotującego się mleka i gotować na średnim ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta. Odstawić do całkowitego przestudzenia, od czasu do czasu mieszając, żeby powierzchnia budyniu nie zrobiła się twarda.

Margarynę bezmleczną o temperaturze pokojowej ubić mikserem. Dodać cukier puder i dalej ubijać, następnie dodawać powoli przestudzony budyń i dokładnie ubić na jednolitą masę.

Ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Każdą część nasączyć przegotowaną wodą i przekładać masą. Wierzch tortu dowolnie udekorować.
Jak wyglądał cały tort możecie zobaczyć u mrufkizet 🙂

Smacznego 🙂

12 komentarzy do “Tort podwójnie kawowy”

Dodaj komentarz