Babeczki dyniowo-kukurydziane z rumem

Babeczki jak malowane! 
Dziecinnie proste wykonanie, w cudownym kolorze jesieni, o gładkiej i gęstej konsystencji. Nie przypominają tradycyjnego ciasta, ale to dobrze, miło jest dać się przecież zaskoczyć czymś nowym.
O tym, że są pyszne, zdrowe i przyjazne dla alergików nie będę wspominać, to jest przecież oczywiste 🙂 

Składniki na 12 babeczek:
2 szklanki puree z dyni
1 szklanka + 2 łyżki mąki kukurydzianej
4 jajka
50 ml mleka orkiszowego
50 ml rumu
2 łyżki oleju
5 łyżek cukru trzcinowego
1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli

Dodatkowo:
margaryna bezmleczna do posmarowania blaszki
mąka kukurydziana do wysypania blaszki

Wykonanie:
Przygotować puree z dyni według tego lub tego przepisu.

Blaszkę grubo posmarować margaryną bezmleczną i dokładnie wysypać mąką kukurydzianą.

W naczyniu wymieszać puree z dyni z mąką.

W drugim, większym naczyniu dokładnie rozbełtać jajka, dodać mleko orkiszowe, rum, olej, cukier, ekstrakt waniliowy i sól i dokładnie wymieszać.

Do mieszanki dyniowo-kukurydzianej wlać płynne składniki i dokładnie je wymieszać.

Masę przełożyć do wcześniej przygotowanych foremek.

Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzić czy są upieczone, drewniany patyczek wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.

Babeczki pozostawić na 10 minut w blaszce, a następnie delikatnie wyjąć. 

Smacznego 🙂

7 komentarzy do “Babeczki dyniowo-kukurydziane z rumem”

  1. a wiecie jakie pyszne były…:)
    udało mi się załapać na jedną i z jednej strony dobrze, że nie było więcej, ale z drugiej ogromnie szkoda…:)

    Odpowiedz
  2. yoganna – pachniało pięknie 🙂

    Majana – i to szybciutko! :)))

    asieja – 😉

    mrufkazet – na jedną? trzeba było mieć twarde serce i się nie dzielić, załapałabyś się na trzy! :))

    Odpowiedz
  3. Nie mogę rumu, cukru i wanilii… Da się zrobić bez tego? Ale ze stewią 🙂 Nie mam też foremek… Da się na normalnej blaszce. Z góry dzięki za odpowiedź. 🙂

    Odpowiedz
  4. eleonora – zamiast cukru dodaj srewię, pomiń rum i wanilię, ale dodaj inne przyprawy – cynamon, kardamon?
    większa blaszka będzie wymagała dłuższego czasu pieczenia, ale powinno się udać 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz