Wypróbuj smaczny przepis BEZ .. obaw :)

Ciasto migdałowe ze śliwkami

Zapraszam na pyszne ciasto migdałowe ze śliwkami. Proszę nie zrażać się małą ilością cukru, słodycz owoców naprawdę wystarcza 🙂 

Składniki na ciasto o średnicy 26 centymetrów:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 gram margaryny bezmlecznej o temperaturze pokojowej + 1 łyżka
3 łyżki cukru trzcinowego + 1 łyżka
1 łyżka cukru waniliowego
1/2 szklanki mielonych migdałów
2 jajka
1/2 szklanki mleka orkiszowego
2 łyżki płatków migdałowych
10-12 dużych, słodkich śliwek

Dodatkowo:
1 łyżka margaryny bezmlecznej do posmarowania blaszki
1 łyżka mąki orkiszowej z pełnego przemiału do posypania blaszki
(mąkę można zastąpić kaszą manną)

Wykonanie:
W naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestkę i pokroić na ćwiartki.

Blaszkę posmarować margaryną bezmleczną i wysypać mąką.

Margarynę bezmleczną (100 gram) ubić, dodawać po kolei – 3 łyżki cukru trzcinowego, cukier waniliowy, mielone migdały, jajka, mleko orkiszowe – i mieszać na jednolitą masę. Dodać mieszankę mączną, wymieszać i na koniec wmieszać płatki migdałowe.

Ciasto przełożyć na blaszkę, na wierzchu ułożyć śliwki (skórkami do dołu), posypać 1 łyżką cukru trzcinowego i ułożyć łyżkę margaryny bezmlecznej pociętą na wiórki.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę lub do ładnego zrumienienia. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy ciasto jest upieczone – drewniana wykałaczka po wyjęciu z ciasta powinna być sucha.

Po wyjęciu z piekarnika zostawić do przestygnięcia.

Smacznego 🙂

  1. Odpowiedz

    lubię, gdy słodycz jest z owoców,a nie z cukru.

  2. Odpowiedz

    Teraz tylko śliwki:) Ewentualnie jabłka:). A tu słodycz jest jeszcze z migdałów:). Poza tym orkisz jest taki troszkę miodowy. A margaryny bezmlecznej nie widziałam jeszcze…

  3. Odpowiedz

    Pycha, wspniałe ciasto!:))

  4. Odpowiedz

    Migdały i śliwki to musi być fantastyczny duet smakowy. Cudnie wygląda 🙂

    • aga, 2011-09-21, 16:00

    Odpowiedz

    super ciacho:) duzo owocow i jest pycha:)

  5. Odpowiedz

    o, jak mało cukru! a z pewnością pyszne 🙂

  6. Odpowiedz

    Bardzo lubię ciasta ze śliwkami,a z dodatkiem migdałów na pewno jest przepyszne;)

  7. Odpowiedz

    Długo mnie do niego nie trzeba namawiać! 🙂

  8. Odpowiedz

    Ciasto dla mnie, chętnie zrobię 🙂

  9. Odpowiedz

    Dziękuję za miłe komentarze!
    Widzę, że mamy podobne gusta i bardzo mnie to cieszy 🙂

    ewelajna – na pewno widziałaś, tylko nie zwróciłaś uwagi 🙂

Odpowiedz na „asiejaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.