Meksykańska sałatka fasolowa

Lubicie kolorowe potrawy? Dobrze przyprawione, o oryginalnym smaku i zaskakująco prostym składzie? Ja lubię, dlatego zapraszam Was na sałatkę fasolową rodem ze słonecznego Meksyku. Przepis znalazłam tutaj, wprowadziłam do niego niewielkie zmiany. 

Składniki na sałatkę dla 8 osób:
1 szklanka fasoli białej
1 szklanka fasoli czerwonej
1 szklanka fasoli czarnej
1 szklanka kukurydzy (może być z puszki)
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula

Składniki na sos:
1/3 szklanki oliwy
1/3 szklanki octu vinegar z czerwonego wina
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z limonki
1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny
1 przeciśnięty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki tabasco
1/4 szklanki świeżej kolendry drobno posiekanej
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki mielonej papryki chili
1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 łyżeczka kminku

Wykonanie:
Fasole, każdą w oddzielnym naczyniu, namoczyć na noc w wodzie.
Następnego dnia zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości (przez około 1 godzinę) z dodatkiem kminku, każdą w oddzielnym garnku. Pozostawić w wodzie do lekkiego przestudzenia i odcedzić.
Kukurydzę przepłukać wodą i odcedzić.
Paprykę zieloną i czerwoną pokroić w cienkie paski.
Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski i lekko wymieszać.

Przygotować sos, mieszając dokładnie wszystkie podane składniki. Polać nim warzywa, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia i „przegryzienia”.

Smacznego 🙂

6 komentarzy do “Meksykańska sałatka fasolowa”

Dodaj komentarz