Muffiny karobowe ze słodką gruszką i gorzką czekoladą

Masz ochotę na pyszne, soczyste i słodkie muffiny karobowe z gorzką nutą czekolady. Wyjątkowe muffiny, do zrobienia na szybko, na smacznie, na zdrowo, czyli na zdrowie 🙂
Karob czyli mączka chleba świętojańskiego jest świetnym zastępnikiem kakao, często używanym przeze mnie, szczególnie przy diecie AIP. Zatem bierzemy się do pracy 🙂

Składniki na 12 muffinek:
1 1/2 szklanki mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1/2 szklanki płatków owsianych
1 łyżka karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru trzcinowego
1 jajko
1 szklanka mleka sojowego
2 łyżki oleju ryżowego

Dodatkowo:
1 duża gruszka
garść chipsów (kawałków) z gorzkiej czekolady, mogą być kupione w specjalnych sklepach z tortami i ciastami, ale może to być również zwykłe małe kawałeczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:
Na początku weź gruszkę, obierz (nie koniecznie) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

W osobnych naczyniach należy dokładnie wymieszać składniki suche (mąka, płatki, proszek do pieczenia, cukier i karob) i mokre (jajko, mleko sojowe, olej ryżowy). Następnie wlać składniki mokre do suchych, niedokładnie wymieszać, dodać startą gruszkę i czekoladę i niezbyt dokładnie wymieszać.

Przełożyć do odpowiednio* przygotowanych muffinkowych foremek. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.

Po upieczeniu pozostawić na 5 minut w foremkach i przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego 🙂

*metalowe foremki wyłożyć specjalnymi papilotkami lub posmarować margaryną bezmleczną i wysypać kaszą manną, do foremek silikonowych wykładać ciasto bezpośrednio

Muffinki karobowe z gorzką czekoladą
Muffiny karobowe z gruszką i kawałkami gorzkiej czekolady

11 komentarzy do “Muffiny karobowe ze słodką gruszką i gorzką czekoladą”

  1. na początku przeczytałam "muffiny krabowe" i nie dość, że się trochę zdziwiłam to ucieszyłam jednocześnie, bo wybieram się w weekend na połów krabów i już szukam przepisów na to mięso 🙂 co nie zmienia faktu, że musiałam mieć niezłą minę gdy zorientowałam się o swoim błędzie 😀 muffinki piękne, a połączenie gruszki i czekolady należy do moich ulubionych 🙂 pozdrawiam ciepło!

    Odpowiedz
  2. Joanna Skoraczyńska – dziękuję 🙂

    Dominika – proszę się nieustająco częstować 🙂

    Ola – krabowe? fajny pomysł, wypróbuję :)))
    i zazdroszczę tego połowu, nie pogardzę oczywiście zdjęciami :)))

    Aga – yhy.. 🙂

    margot – ma taki fajny posmak, prawda? 🙂

    Majana – czy zdrowe? mam nadzieję, że tak, bo objadamy się nimi regularnie 🙂

    asieja – smacznego i na zdrowie 🙂

    Kaś – również jedne z moich ulubionych 🙂

    burczymiwbrzuchu – warto spróbować choć raz, karob ma zupełnie inny smak niż kakao, tylko kolor taki sam 🙂

    Ivka – popieram 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz