Gofry wiśniowe z migdałami

Te gofry, zdaniem Mężczyzny, są takie jakie gofry powinny być – w wierzchu chrupkie, a w środku mięciutkie, no i słodkie 🙂 Gofry wiśniowe wymagają ciut więcej nakładu ale efekt końcowy wynagradza to w 100% Wytrawne, wymagające ale bardzo smaczne.

Składniki na 8 gofrów:
1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
1 szklanka mąki pszennej (550)
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka cukru trzcinowego (można pominąć jeśli sok z wiśni jest słodki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
6 łyżek masła klarowanego (rozpuszczonego)
1 jajko
1 szklanka soku z wiśni
1/2 szklanki mleka owsianego
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z cytryny

Dodatkowo:
olej do smarowania gofrownicy
drylowane wiśnie
śmietanka migdałowa

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche – oba rodzaje mąki, mielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre – jajko, rozpuszczone masło, sok z wiśni, mleko owsiane i sok z cytryny.
Wlać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać.

Gofry wiśniowe pieczemy w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 4 minuty, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

Gofry z wiśniami i migdałami

4 komentarze do “Gofry wiśniowe z migdałami”

Dodaj komentarz