Ciasteczka migdałowe, solone, z gorzką czekoladą

Nie wiem jak Wy macie ale ja osobiście uwielbiam połączenie smaków słodko-słone ! A te ciasteczka migdałowe są zarazem delikatne i kruche, więc znajdziecie tutaj wszystko czego potrzeba do udanego podgryzania. Jeśli tylko możesz jeść orzechy, to migdałowa nuta zagra Ci w brzuchu.
Proszę dłużej mnie czekać tylko się częstować 🙂

Składniki potrzebne na 24 ciasteczka migdałowe (1 blaszka):

  • 1 szklanka mąki orkiszowej z pełnego przemiału
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (550)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Pół szklanki migdałów solonych
  • 50 gram gorzkiej czekolady
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 100 gram masła klarowanego o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko

Wykonanie:
Po pierwsze należy posiekać drobno migdały – solone* i czekoladę.

Następnie w naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki owsiane, rozdrobnione migdały, sodę, cukier, sól). Kolejno należy dodać masło klarowane i jajko, następnie szybko połączyć w jedną kulę. Dodać posiekaną czekoladę i sprawnie wmieszać ją w ciasto.

Teraz możemy już kolejno formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je lekko i na koniec układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Na koniec pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut lub do lekkiego zrumienienia. Ciasteczka migdałowe podawać po ostudzeniu, jest tendencja że jemy je jeszcze gorące z obawy że zabraknie 😉 Dlatego moim zdaniem, można od razu przygotować 2 blaszki, wtedy dla wszystkich wystarczy 🙂

Smacznego!

*mój sposób na siekanie migdałów – włożyć migdały do torebki, torebkę położyć między ścierkę kuchenną i pokruszyć migdały używając tłuczka do mięsa. Sposób skuteczny, nie brudzący.

Ciasteczka migdałowe ze słodko słoną nutą smakową
Słodko słone ciasteczka migdałowe świeżo wyjęte z piekarnika

5 komentarzy do “Ciasteczka migdałowe, solone, z gorzką czekoladą”

Dodaj komentarz