Gofry z jabłkiem dla dzieci

Dziecinnie proste i ulubione przez dzieci gofry z jabłkiem.

Trzeba je dobrze wypiec, żeby były chrupkie i zjadać jeszcze mocno ciepłe. Poza tym, nic dodać, nic ująć 🙂

Składniki na 8 gofrów*:

  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 3/4 szklanki mleka ryżowego
  • 1 duże jabłko

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka oleju ryżowego do smarowania gofrownicy
 

Wykonanie:
Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (nie trzeba ich obierać).
Wszystkie pozostałe składniki dokładnie wymieszać, na koniec dodać starte jabłka i połączyć w jednolitą masę.

Gofry piec w dobrze nagrzanej i lekko naoliwionej gofrownicy przez około 6 minut, jeśli mamy gofrownicę z opcją odwracania wyłożyć ciasto, podpiec przez pół minuty, przekręcić na drugą stronę, podpiec przez 1 minutę i znowu odwrócić.

Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami.

Smacznego 🙂

*ilość gofrów zależna od wielkości gofrownicy

Gofry z jabłkiem
Gofry z jabłkiem

4 komentarze do “Gofry z jabłkiem dla dzieci”

Dodaj komentarz