Doskonale chrupkie gofry, idealne na śniadanie, ciasto przygotowuje się wieczorem, a od rana można bawić się smakami 🙂
Przepis na około 10 sztuk
Składniki suche:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 łyżka mleka ryżowego/sojowego w proszku
1 łyżka cukru
szczypta soli
zamieszać składniki suche
Składniki mokre:
1 1/2 szklanki wody
4-5 łyżek masła bezmlecznego (nie należy zastępować margaryną)
kilka kropli olejku waniliowego
Dodatkowo:
7 g (1 opakowanie) drożdży w proszku
2 jajka w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Mokre składniki lekko podgrzewamy, żeby były ciepłe, ale nie gorące. Dodajemy drożdże, mieszamy i pozostawimy na około 5-10 minut, żeby zaczyn zaczął rosnąć.
Suche składniki mieszamy w dużej misce (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość). Do suchych składników dodajemy zaczyn z drożdżami i jajka i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie miało półpłynną konsystencję.
Miskę przykrywamy folią i wstawiamy na 8-10 godzin do lodówki (najwygodniej jest zrobić ciasto wieczorem i wstawić je do lodówki na noc).
Gofry pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez około 7-8 minut. Jeśli mamy taką możliwość, dobrze jest odwracać gofrownicę i piec gofry po 3-4 minuty z każdej strony. Gofry będą wtedy równo wypieczone.
Polecam podawać tak przygotowane gofry na ciepło z ulubionymi konfiturami.
Smacznego 🙂
Właśnie je zrobiłam… Gofry są absolutnie REWELACYJNE!!! Chrupiące i pyszne!!! Dziękuję za przepis, a goframi mam zamiar pochwalić się na moim blogu:) Pzdr Aniado
lepszysmak – zgadzam się, że gofry są rewelacyjne i cieszę się, że zostałaś ich fanką 🙂
Chwal się, bo jest czym 😛 :)))