Pomysł na te muffiny powstał ze specjalną dedykacją dla imieninowej Joanny – spełnienia marzeń Asiu 🙂
Składniki na 12 sztuk:
Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1/2 szklanki płatków gryczano-jęczmiennych
1/2 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Składniki mokre:
1 jajko
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody
Dodatkowo:
1 szklanka rabarbaru pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 szklanki gorzkiej czekolady (70%)
3 łyżki płatków migdałowych do posypania
Wykonanie:
Rabarbar pokorojony w kostkę mieszamy z 1 łyżką cukru.
Czekoladę rozdrabniamy na małe kawałki.
Składniki suche i mokre mieszamy w osobnych naczyniach, następnie dodajemy składniki mokre do suchych i bardzo niedokładnie mieszamy.
Dodajemy czekoladę i rabarbar, a następnie bardzo pobieżnie mieszamy składniki, tylko tyle, żeby się jako tako połączyły.
Ciasto wykładamy do muffinkowych foremek do 3/4 wysokości i posypujemy płatkami migdałowymi, bardzo delikatnie wciskając je do środka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego 🙂