Pyszne, wilgotne muffinki. Zdrowe składniki – marchew, ananas i orzechy doskonale usprawiedliwiają nasze łakomstwo 🙂
Składniki na 18 sztuk muffinek
Składniki suche:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (1850)
1 szklanka mąki „białej” (630)
1/2 szklanki + 1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 łyżka „mleka” w proszku (ryżowe)
Składniki mokre:
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka wody
Dodatkowo:
2 szklanki (250g) marchewki startej na na drobnych oczkach
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 szklanki ananasa pokrojonego w drobną kostkę
Wykonanie:
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie dodać składniki mokre do suchych i bardzo niedokładnie wymieszać. Dodać marchew, orzechy i ananasa i ponownie, pobieżnie wymieszać.
Wykładać ciasto do około 3/4 wysokości foremek, można użyć specjalnych, papierowych papilotek.
Piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 5 minut i po tym czasie wyjmować muffinki na kratkę do przestygnięcia.
Smacznego 🙂
z marchewką czy bez – pychota!
🙂