Rabarbarowy sezon czas zacząć – muffiny z bogatym rabarbarowym nadzieniem, mogłabym jeść je codziennie 🙂
Składniki suche:
1 szklanka mąki orkiszowej (630)
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka cynamonu
Składniki mokre:
1 jajko
3/4 szklanki wody
2/3 szklanki oleju
Kruszonka:
1 szklanka (100g) mąki
2 czubate łyżki (60g) masła roślinnego w temperaturze pokojowej
5 łyżek (60g) cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
1 3/4 szklanki (250g) rabarbaru
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Przygotowujemy kruszonkę – mąkę, cukier i cynamon mieszamy, a następnie wgniatamy masło, rozdrabniając je tak, aby powstały grudki. Odstawiamy gotową kruszonkę na bok.
Rabarbar kroimy w kostkę, posypujemy 2 łyżkami cukru i również odstawiamy.
W osobnych naczyniach mieszamy składniki suche i mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy niezbyt dokładnie, tylko tyle aby utworzyła się grudkowata masa.
Do foremek muffinkowych wykładamy ciasto (tak do 2/3 wysokości foremki), na ciasto wykładamy po około 2 łyżki rabarbaru i posyspujemy obficie kruszonką.
Muffiny pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Smacznego 🙂