Oryginalny przepis pochodzi z „Nowej książki kucharskiej dla dzieci” – oczywiście nieco go zmodyfikowałam 🙂
Ciasto:
1/3 szklanki miodu sztucznego
2 łyżki miodu naturalnego
8 łyżek margaryny bezmlecznej
1/2 szklanki brązowego cukru
2 jajka
4 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
3 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
(3 ostatnie składniki można zastąpić gotową przyprawą do pierników)
Lukier:
1 białko jaja
1 szklanka cukru pudru
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkujemy na ok. 4 mm i wycinamy dowolne kształty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Gorące pierniczki są lekko elastyczne, tak więc po upieczeniu przekładamy je do wystygnięcia na płaską powierzchnię.
Kiedy mamy już gotowe i wystudzone pierniki przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem przez ok. 10 minut na gładką masę. W trakcie dekorowania pierników lukier może nieco zgęstnieć – rozcieramy go wtedy ponownie, w razie potrzeby dodając parę kropli wody.
Pierniczki dekorujemy szprycą lub sposobem* 🙂
Pierniczki można przechowywać do 2-3 tyg. w blaszanym pudełku.
Życzę dobrej zabawy 🙂