Kruche ciasto na tartę, które może być wykorzystywane zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków.
Składniki na blaszkę o średnicy 25-30 cm:
Ciasto:
120 g masła o temperaturze pokojowej
3 łyżki cukru w wersji na słodko
1/2 łyżeczki soli w wersji na słono
2 żółtka
1 szklanka i 3 łyżki mąki orkiszowej (630)
Wykonanie:
Oryginalny przepis na wykonanie tej tarty jest nieco inny. Mój brzmi następująco:
Do miski wysypuję mąkę, dodaję masło i rozcieram je w rękach na małe kawałki, które łączę z mąką aż powstaną grudki.
Dodaję resztę składników i szybko zagniatam ciasto do połaczenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest nieco za sypkie i składniki się nie łączą – można dodać nieco wody.
Ciasta nie trzeba schładzać przed pieczeniem, chyba że mamy na to czas. Ja, jeśli ciasto schładzam, to wstawiam je do lodówki na około 30-60 minut już po wyłożeniu formy.
Formy nie trzeba wcześniej smarować tłuszczem.
Ciasto można przed wyłożeniem do blaszki rozwałkować, albo bezpośrednio wyklejać nim formę – jest to opcja wygodniejsza i szybsza, ciasto naprawdę nie potrzebuje być idealnie równe – i tak upiecze się tak samo dobrze 🙂
Przed włożeniem do piekarnika ciasto należy nakłuć widelcem.
Piec około 12-15′ w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut do przestygnięcia. Po tym czasie na ciasto wykładamy dowolne nadzienie i ponownie je zapiekamy, już w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależy od wybranego nadzienia, z reguły wynosi on około 15 minut.
Smacznego 🙂