Te ciasteczka są absolutnym hitem dla osób spragnionych amerykańskich smaków – wypróbujcie je koniecznie!
Składniki na około 22 sztuk dużych lub 40 małych ciasteczek:
2 1/4 szklanki mąki (do 630)
200 gram margaryny bezmlecznej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
1/2 szklanki grubego cukru
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
2 jajka
1 – 1 1/2 szklanki czipsów czekoladowych lub pokrojonej w kostkę ciemnej czekolady
1 szklanka pokruszonych orzechów pecan
Wykonanie:
W małym naczyniu wymieszać mąkę, sodę i sól.
W dużym naczyniu połączyć rozpuszczoną margarynę z cukrem i aromatem waniliowym i lekko ubić.
Do masy dodać 1/4 mąki, wymieszać, dodać jajka, dobrze wymieszać, dodać pozostałą mąkę i wszystkie składniki bardzo dokładnie połączyć.
Na koniec dodać rozdrobnioną czekoladę oraz orzechy i ciasto jeszcze raz wymieszać.
Otrzymaną gęstą masę wykładać dużą lub małą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczać.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 8 minut lub do delikatnego zrumienienia.
Uwaga: ręczny sposób na szybkie rozdrobnienie orzechów – orzechy wkładamy do grubej foliowej torebki, układamy na płasko i rozbijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania pożądanej grubości/miałkości 🙂
Wyśmienite! Smacznego 🙂
Poszukując przepisu na ciastka trafiłam do Ciebie i jestem zachwycona! Nie wiem, jeszcze które wybrać, ale amerykańskie i z masłem orzechowym najbardziej chodzą mi po głowie 🙂
Monika – proponuję, żebyś najpierw zrobiła te amerykańskie, bo są boskie!
Potem te z gorzką czekoladą i świeżą miętą, póki jeszcze jest mięta.
Następnie maślane, albo z masłem orzechowym, albo z kminkiem dla odmiany, ale będziesz miała zabawę! :)))
No to mam zaplanowany cały tydzień 🙂
Monika – nie zwlekaj z realizacją zbyt długo!
Już przygotowałam kolejne ciasteczka z serii "musisz-tego-spróbować" :))
można dodać masło zamiast margaryny? 🙂
andziaaa – oczywiście 🙂