Ten przepis to zamówienie Mężczyzny, który na obczyźnie zatęsknił za czymś domowym, miłym dla podniebienia, słodkim – ciasto musiało smakować, już prosi o powtórkę „tego dobrego z budyniem i gruszkami” 🙂
Kolejny wypiek uwzględniał będzie alergików, przygotuję go na margarynie bezmlecznej.
Składniki na 1 blaszkę o średnicy 24 centymetrów:
1 szklanka mąki (do 630)
1 1/2 łyżki cukru
100 gram bardzo zimnego masła
Budyń:
1 1/4 szklanki mleka ryżowego
1 opakowanie budyniu bez cukru (na 3/4 litra mleka)
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
2 duże, miękkie gruszki
sok z połowy cytryny
1 łyżka cykru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1 łyżka masła
Wykonanie:
Ciasto: do naczynia wsypać mąkę, cukier i dodać masło – najpierw posiekać je nożem mieszając z mąką na jak najmniejsze kawałki, potem szybko zagnieść ciasto, zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu na 1 1/4 szklanki mleka i odstawić do przestudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Gruszki obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać gruszki, skropić je sokiem z cytryny, posypać cukrem i goździkami, wymieszać i podsmażyć mieszając, aż gruszki staną się miękkie. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć nim okrągłą blaszkę – płasko na dnie i wyżej (około 2 centymetrów) po bokach – i upiec na złoty kolor przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko przestudzić, wyłożyć na nie budyń – równo rozprowadzić, następnie ułożyć gruszki. Pozostawić do całkowitego ostudzenia i dalej schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
UWAGA: ciasto zawiera laktozę!
Rany, aż ślinkę przełykam 🙂