Kruche ciasteczka owsiane, bardzo łatwe do wykonania, bardzo szybkie do jedzenia!
To takie szybkie do zrobienia ciasteczka owsiane jakie wszyscy lubimy. W dodatku bez glutenu, drożdży, mleka i jaj, więc każdy się załapie i jeszcze pochwali jakie pyszne, mniam mniam .. i do herbatki akurat pasują. A dzieci przy okazji złapią coś słodkiego ze zdrowymi dodatkami.
Składniki na około 30 ciasteczek (1 blaszka):
1 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 szklanka mleka kokosowego
100 gram oleju kokosowego o temperaturze pokojowej
2 dojrzałe banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Rodzynki drobno pokroić, orzechy laskowe pokroić lub utłuc*.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć je na blaszce i lekko spłaszczyć palcami.
Ciasteczka piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni Celsjusza przez około 25 minut do lekkiego zrumienienia.
Przestudzić na kratce.
Można przechowywać w metalowym pudełku przez około 5 dni.
Smacznego 🙂
*orzechy włożyć do torebki foliowej i utłuc tłuczkiem do mięsa