Babka orzechowa

Smak tej babki zdecydowanie wart jest zapamiętania!
Autorem przepisu jest bajaderka. Przepis pochodzi ze strony www.cincin.cc, wprowadziłam do niego niewielkie zmiany.

Składniki:
2 1/4 szklanki mąki
2 łyżki mleka sojowego w proszku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 jajek (żółtka i białka osobno)
3/4 szklanki brązowego cukru
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki wody
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:
Formę wysmarować margaryną i posypać kaszą manną.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać. Żółtka, cukier, olej i wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta. Dodać połowę wody, połowę mąki (ciagle ubijając), i znowu resztę wody i mąki.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane orzechy, wymieszać i wyłożyć ciasto do formy.

Babkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę, aż ciasto bedzie lekko zrumienione, najlepiej sprawdzic patyczkiem wbijajac go w srodek ciasta – patyczek powinien byc suchy. Po wyjęciu ciasta z piekarnika pozostawić babkę w formie przez około 15 minut do przestudzenia. Wyjąć z formy i zostawic do wystygniecia na drucianej siateczce.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz